Črički na pici: inovativna ideja in okusna kombinacija
Picerija Mangiafuoco iz Trsta je predstavila inovativno zamisel, pico s črički. Črički se kot nadev pridružijo klasični kombinaciji paradižnika, mocarele in cvetov bučk. Ta okusna in izvirna specialiteta vas bo stala 15 evrov. Lastnika picerije Alessandro Pribaz in Umberto Barucca sta 12. aprila ob 18. uri krstila prvo pico s črički, poimenovano grillo sparlante. Tisti večer je bilo za to posebno pico še 15 naročil.
Ideja se je porodila iz prvoaprilske šale
Ideja za pico s črički se je porodila 14 dni prej, med pogovorom obeh lastnikov picerije. Pribaz pripoveduje, da je ideja nastala iz prvoaprilske šale, ko mu je Barucca rekel: »A imaš v glavi čričke?!« Pribaz se je zasmejal in iz tega stavka se je porodila ideja za pico, ki temelji na čričkih. Solastnika sta se odločila, da bosta idejo uresničila in v svoji piceriji razvila nekaj posebnega.
Koristi uživanja čričkov
Črički so v zadnjem času zaradi svojih koristi za zdravje postali zelo priljubljeni v prehrani. So bogat vir beljakovin, vitaminov in mineralov, vsebujejo pa tudi manj nasičenih maščob in več vlaknin v primerjavi z rdečim mesom. Zaradi teh lastnosti so odlična izbira za okoljsko bolj trajnostno prehrano.
Prva naročila in priprava
Za pripravo nove serije pic sta se lastnika dobro opremila in za 250 evrov kupila pol kilograma praženih čričkov iz Nemčije. Za eno pico se porabi približno 10 gramov čričkov. Bučkine cvetove sta izbrala tudi zato, ker se njihov okus izjemno dobro ujema s črički, vendar ne izključujeta, da bosta kmalu dodala tudi druge užitne cvetove. Picerija Mangiafuoco se že pripravlja na širitev ponudbe s črički, saj nameravata lastnika v prihodnjem mesecu ali dveh dodati nove jedi, bogate z beljakovinami.
Odziv strank in družbenih omrežij
Čeprav ju je na družbenih omrežjih veliko ljudi pohvalilo, ni manjkalo niti negativnih komentarjev. Nekateri so celo zapisali, da si ne želijo nikoli več naročiti pice v tej tržaški restavraciji, vendar, kot sta Pribaz in Barucca povedala za časnik Corriere della Sera, ju to ni pretirano pretreslo: »Obratujemo že več kot 14 let in se osredotočamo na kakovost. Stranke nas poznajo in nam zaupajo. Vedo, kaj počnemo, in zagotavljamo, da na običajnih picah ni križanja s črički. S črički ravnamo sami v rokavicah iz lateksa za enkratno uporabo in jih potresemo po vrhu pice, tako da z drugimi picami nimajo nikakršnega stika!«
Picerija se je opremila z visokokakovostnimi črički iz Nemčije, ki so pridelani v skladu z evropskimi predpisi.
Vpliv na trajnost in prihodnost prehrane
Inovativna pica s črički iz picerije Mangiafuoco lahko v prihodnosti spodbudi še več podobnih prehranskih rešitev, ki temeljijo na trajnostnih in okolju prijaznejših sestavinah. Žuželke, kot so črički, lahko pomagajo zmanjšati našo odvisnost od intenzivnega živinorejskega sektorja, ki prispeva k izpustom toplogrednih plinov in okoljskim težavam, kot sta uničevanje habitatov in izčrpavanje vodnih virov.
Inovativni
Picerija Mangiafuoco iz Trsta je s pico grillo sparlante, ki vsebuje čričke, ustvarila inovativno jed, ki ima velik potencial za širjenje na trge. Njihova pica ni le okusna, ampak tudi okolju prijaznejša in trajnostna alternativa klasičnim picam. Odziv strank in družbenih omrežij kaže, da se sprejemanje takšnih jedi počasi spreminja. V prihodnosti lahko pričakujemo še več inovativnih prehranskih rešitev, ki bodo temeljile na trajnostnih in okolju prijaznejših sestavinah, kot so žuželke.