Pečena velikonočna šunka
Sestavine za 8 porcij:
2 korenčka
1/4 majhne zelene
2 korenini peteršilja
1/2 pora
1 čebula
1500 g šunke
4 pesti svežih začimb
8 zrn črnega popra
1 žlička soli
Sestavine za marinado:
170 g pomarančne marmelade
250 g medu
2 kosa celega cimeta
40 g dijonske gorčice
Priprava: V lonec damo sesekljano zelenjavo, jo prelijemo s 4–5 litri mrzle vode in zavremo. Vanjo damo celo šunko in začimbe ter pustimo rahlo vreti približno 30 minut. Nato vzamemo šunko ven. Ko se ohladi, jo narežemo na tanke rezine, a jih ne narežemo do konca (naj se držijo skupaj). V ponev damo marmelado, med, cimet in gorčico. Zalijemo s približno 500 ml vode in počasi kuhamo približno 15 minut, dokler se omaka ne zgosti. Meso položimo v pekač in površino šunke natremo s pripravljeno omako. Damo v pečico. Pečemo pri 160 °C približno 60 minut, dokler se šunka lepo ne zapeče do zlatorjave barve. Med peko meso prelijemo s pripravljeno omako. Pečeno šunko pustimo malo počivati in jo nato postrežemo.
Krompirjeve košarice
Sestavine za 4 porcije:
600 g krompirja
sol
1 žlica masla + stopljeno maslo za namaz
1 veliko jajce
3 žlice grahovega pireja
100–150 ml smetane za kuhanje
Sestavine za nadev:
100 g redkvic
50 g graha
50 g sterilizirane koruze
olivno olje
korenčkova stebla za dekoracijo
Priprava: Krompir narežemo na kocke in ga kuhamo v slani vodi približno 20 minut. Vodo odlijemo. Krompirju dodamo žlico masla in pretlačimo z ročnim mešalnikom. Solimo in pustimo, da se malo ohladi (približno 5 minut). Nato stepemo jajce, grahov pire in toliko smetane, da postane zmes kašasta, vendar ne redka. Nato pečico segrejemo na 200 °C. Maso damo v slaščičarsko vrečko z odrezano konico in na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo košarice s premerom približno 7 cm, pokapljamo s stopljenim maslom in pečemo do zlatorjave barve, približno 10–15 minut. Pripravljene krompirjeve kolačke napolnimo z narezano redkvico, grahom in koruzo. Pokapljamo z olivnim oljem in okrasimo s korenčkovim prelivom. Sledi samo še to, da okusno jed postrežete!
Kruhovi mafini s slanino
Sestavine za 24 kosov:
4 majhne žemljice (stare en dan)
250 ml mlačnega mleka
4 jajca
100 g zmehčanega masla
ščepec mletega muškatnega oreščka
sol 60
1 velika pest svežih mladih kopriv
250 g prekajenega mesa
Priprava: Žemljice narežemo na majhne kocke, damo v večjo skledo in pokapamo z mlekom. V posodi stepemo rumenjake, zmehčano maslo, muškatni orešček in sol. Beljake stepemo v trd sneg. Mešanico z rumenjaki dobro premešamo z narezanimi žemljicami. Koprive v cedilu prelijemo z vrelo vodo, ožamemo in na drobno sesekljamo. Skupaj s kockami prekajenega mesa jih dodamo v nadev in nežno premešamo. Na koncu z lopatko narahlo primešamo stepeni sneg. Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi košaricami in ga napolnimo tako, da nadev štrli nad ravnino modela. Pečemo v ogreti pečici do zlatorjave barve, približno 15–20 minut.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.