Kvinoja ni žito

Veste, da je kvinoja superživilo?

Mare Koren
19. 2. 2023, 22.12
Deli članek:

V zimskem času pogosteje posežemo po žitih, saj so bogata s hranili in zagotavljajo veliko energije. Tokrat vam predstavljamo kvinojo, ki jo zaradi uporabe, tako kot ajdo, uvrščamo med žita, čeprav to ni. Zagotovo pa spada med beljakovinske prvake. Ste jo že kdaj pripravili?

Dreamstime
Kvinoja

Kvinojo boste na trgovinskih policah prepoznali po drobnih, pisanih semenih, ki morda spominjajo na kuhano proseno kašo, a so semena precej bolj ploščata in kuhana spominjajo na majhne polžke. Dovolite, da vam izdamo skrivnost. Kvinoja je sorodnica rdeče pese in špinače. Že pred 3000 leti so jo gojili Inki, ki so ji namenjali terasasta polja v Andih, v Peruju, Boliviji in Čilu ter jo imenovali »mati vseh žit«.

Superživilo

Upravičeno bi jo lahko imenovali superživilo, saj deluje krepilno in je primerna za ljudi vseh starosti. Ponudimo jo lahko celo otrokom. Vsebuje veliko beljakovin in ima skoraj idealno razmerje osmih esencialnih aminokislin. Ne vsebuje glutena in ima izjemno malo ogljikovih hidratov. Njena semena po navadi uporabljamo kuhana kot kašo in prilogo ali kot rižote. Poznamo tudi kvinojino moko, iz katere lahko pripravimo kruh, pecivo, palačinke, pudinge in jo uporabimo tudi za zgoščevanje omak.

Umestimo jo na jedilnik

Uporaba kvinoje je izjemno preprosta in brez težav jo bomo vključili v prav vsak jedilnik. Lahko jo kuhamo tudi vnaprej in hranimo v hladilniku, nato pa iz nje pripravljamo poljubne jedi. Svetujemo vam, da jo pred kuhanjem na cedilu dobro sperete z vodo, da z nje odstranite morebitne saponine. Pri kuhanju pa upoštevajte razmerje kvinoje in vode 1:2,5, saj zrna tudi do štirikrat narastejo.

Kvinoja za dobro jutro

Pripravite si uravnotežen zajtrk, ki vas bo napolnil z energijo in vam zagotovil sitost. Za dve osebi potrebujete: kavno skodelico kvinoje, 2,5 kavne skodelice mleka (lahko tudi rastlinskega), žličko medu, sveže sadje, cimet in kakav. Priprava: V kozico zlijte mleko in dodajte kvinojo. Kuhajte, dokler kvinoja ne popije vsega mleka in postane mehka, nato dolijte še nekaj mleka in odstavite. Ko se nekoliko ohladi, kvinojo z mlekom nadevajte v skodelico in nanjo narežite izbrano sadje. Osladite z medom ter potresite s kakavom in cimetom.

Hitra priprava

Kvinoja je kuhana v 15 minutah in zlahka zamenja riž. Kombiniramo jo lahko tudi z drugimi žiti, kot so ajda, proso, amarant in pira, pa tudi s stročnicami: piro, fižolom, čičeriko …

Funkcionalno živilo 

Kaj to pomeni? Kvinoja deluje preventivno in zmanjšuje tveganje za razvoj različnih bolezni. Poleg beljakovin vsebuje minerale, vitamine in maščobne kisline. Je tudi vir antioksidantov, ki pomagajo pri varovanju celičnih membran in živčnih funkcij možganov.

Zanimivosti

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču

Bryan Jonhson
Nesmrtnost: nova resničnost

Nima 27, ampak 47 let: Prvi človek, ki je uspešno pomladil svoje telo

hot dog, pivo, inter miami
Pred Messijevim stadionom

(Video) Je to najdražji hot dog na svetu?

ogledalo
Dober začetek dneva

Zdrave jutranje navade bodo življenje spremenile na bolje