Umetnost vzgoje

Kaj moramo vedeti še preden kupimo bonsaj?

Mare Koren
19. 2. 2023, 14.21
Posodobljeno: 19. 2. 2023, 15.35
Deli članek:

Tudi vi občudujete prikupne bonsaje in si predstavljate, kako lepo bi krasili vaš dom, a se zaradi nepoznavanja teh drevesc in sorazmerno visokih cen ne odločite za nakup? Kaj morate vedeti o bonsajih?

Dreamstime
Dobro vzdrževani bonsaji dosegajo višje starosti kot drevesa iste vrste v naravnih razmerah. Pri vzgoji je treba biti potrpežljiv in skrben.

Najprej si oglejmo izvor besede bonsaj. Ta prihaja iz japonščine: »bon« pomeni posoda, »saj« pa pomeni drevo. Govorimo torej o drevesu v posodi. Gre za več kot 2000 let staro japonsko umetnost vzgoje dreves, ki po svoji naravi načeloma niso majhna, temveč jih majhna ohranjajo z oblikovanjem (obrezovanjem in krajšanjem korenin).

Kam po bonsaj?

Če vas mika vzgajanje bonsajev, a o njih ne veste veliko, vam ponujamo nekaj informacij iz prve roke. Bonsaje danes ponujajo skoraj povsod, v večjih gradbenih centrih, cvetličarnah, drevesnicah pa tudi v prodajalnah z živili, skratka, dostopnost je precej večja kot pred leti. A po navadi gre za ponudbo tropskih ali subtropskih vrst, ki jim težko zagotovimo prave pogoje. Še najbolje bo, če boste izbrali domačo vrsto, ki je prilagojena našim podnebnim razmeram. Tako bo veliko manj tveganja za neuspeh, žalost in slabo voljo.

Zalivanje

Bonsaj se vedno zaliva po potrebi. To pomeni, da mora biti zemlja ves čas vlažna. Ne presuha, ne premokra. Poleti ga je včasih treba zaliti tudi dvakrat na dan, pozimi pa morda to tudi dva meseca ni potrebno. Če zalivate z vodo iz pipe, pazite, da temperaturna razlika med vodo in zrakom v prostoru ni prevelika. In zemlja? Zemlja mora biti zračna in ne sme zadrževati preveč vode. Vse posode pa morajo imeti na dnu luknje, da lahko vsa odvečna voda odteče.

Kitajski, korejski, japonski

Prvo obliko so vašemu bonsaju dale narava oziroma roke prvih gojiteljev, če govorimo o obliki debla. Sicer pa naj omenimo, da se oblika razlikuje glede na kraj, od koder bonsaj prihaja. Kitajski in korejski bonsaji imajo močno deblo, ki je tudi zelo vijugasto in ima izpostavljene korenine. Slog lahko ponazarja tudi obliko živali. Tu in tam najdemo v posodi še kamne in majhne figurice. Japonski bonsaji pa so oblikovani po natančnih pravilih in veljajo za prave mojstrovine. Posledično tudi dosegajo visoke cene.

Ste vedeli?

Dobro vzdrževani bonsaji dosegajo višje starosti kot drevesa iste vrste v naravnih razmerah. Pri vzgoji je treba biti potrpežljiv in skrben.

Oblika

Bonsaji naj bi rasli v oblike, ki so prijetne na pogled. Med najboljše spadajo tisti z obliko, ki je podobna naravni. Poudarek: Bonsaje zalivajte s postano vodo, ki naj ima sobno temperaturo.

Kako zalivati 

Z enim bonsajem se sicer ukvarjamo le od dva- do štirikrat na leto. Skratka, dela je občutno manj, kot si predstavljajo laiki. Nikakor pa ne smemo nanj pozabiti. Dovolj je že, da ga enkrat ne zalijemo, in drevo lahko propade. zalivanje bonsaja: Dobro vzdrževani bonsaji dosegajo višje starosti kot drevesa iste vrste v naravnih razmerah. Pri vzgoji je treba biti potrpežljiv in skrben.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste