Fižol, leča, soja

Privoščimo telesu dobro mero stročnic

Mare Koren
21. 1. 2023, 14.44
Deli članek:

Fižol, leča, soja in druge suhe stročnice so bili od nekdaj tista hrana, ki je ljudem nadomeščala meso. Fižol so tako kot krompir, koruzo in paradižnik najprej poznali v Južni Ameriki in šele veliko kasneje tudi v Evropi, zato zlasti v Braziliji in Mehiki pripravljajo veliko fižolovih jedi.

Profimedia
/

Skoraj vse vrste suhih stročnic moramo najprej namočiti, večja zrna se kuhajo kar precej časa, najhitreje pa se skuha rdeča leča z drobnimi zrnci. Ker vse pogosteje posegamo po fižolu ali čičerki iz pločevinke, da prihranimo čas, je priporočljivo, da te stročnice pred uporabo najprej splaknemo in odcedimo. Naslednji recepti veljajo za jedi za štiri osebe.

Enolončnica z lečo in šunko

Potrebujemo: 150 g na kocke narezane šunke, 1/2 skodelice leče, 1/4 skodelice pire, 1 korenček, 1/4 gomolja zelene, 1 čebulo, 2 krompirja, 3 žlice olja, sol in poper, 1 ščepec bazilike.

Priprava:

Lečo in piro splaknemo in v malo osoljeni vodi kuhamo 20 minut. Korenček in zeleno olupimo in narežemo na kockice, čebulo na drobno sesekljamo, krompir olupimo in narežemo na večje kocke. V posodi na olju prepražimo čebulo, da postekleni, nato dodamo kockice šunke, korenček, zeleno in krompir. Solimo in popramo ter naprej mešamo in pražimo še kakšno minuto. Nato prilijemo 1,2 l tople vode, dodamo lečo in piro ter baziliko, zavremo in kuhamo še toliko časa, da se vse skuha. Proti koncu kuhanja po okusu dosolimo in popramo.

Dreamstime
Enolončnica z lečo

Rižota po mehiško

Potrebujemo: 175 g riža, 175 g kuhanega fižola, 1 rdečo čebulo, 2 stroka česna, 3 dl kokošje juhe (lahko iz kocke), 2 žlici olja, 1/2 žličke mlete kumine, sol in poper, 2 mladi čebulici, 1 žlico sesekljanega svežega peteršilja.

Priprava:

Na grobo narezano čebulo in česen skupaj z juho in tretjino fižola zmeljemo. V posodi na olju na popražimo riž, da postekleni. Nato prilijemo zmleto čebulno zmes, dodamo kuhan fižol, začinimo s kumino, soljo in poprom, prilijemo dva decilitra vroče vode in pokrito kuhamo toliko časa, da je riž kuhan, vendar pod zobmi še čvrst. Nazadnje rižoti dodamo narezano mlado čebulico in sesekljan peteršilj, posodo odstavimo in pokrito pustimo stati približno tri minute.

profimedia
Rižota po mehiško

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

mikrovalovna pečica
Nepogrešljiv aparat

Določeno hrano lahko v mikrovalovni pečici raznese ali pa celo zogleni

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij