Nič več čakanja na hrvaško-slovenskih mejah naše južne sosede spodbuja, da so začeli pogosteje obiskovati Slovenijo. Naše cenejše trgovine so že spoznali, zdaj pa se očitno razgledujejo tudi po naši cenjeni kulinariki. Tako je portal Plava Kamenica ustvaril vodič po slovenskih restavracijah od nekdanjega mejnega prehoda na Bregani do glavnega mesta. »Tu je naš izbor dvanajstih restavracij, ki jih toplo priporočamo,« so zapisali. In katere so to?
Na poti do prestolnice
Na poti do Ljubljane v Oštariji Debeluh v Brežicah priporočajo s kozjim sirom polnjene raviole z mlečno omako, Grad Otočec jih je navdušil zaradi ambienta, Hiša Fink v Novem mestu ima odlično divjačino in škampe, Gostilna Repovž v Šentjanžu je spoj domače kuhinje in sodobne gastronomije, Gostišče Grič v Horjulu pa velja obiskati zaradi »naprednega chefa Luke Koširja«.
V Ljubljani
V Ljubljani ima najlepši ambient JB s »hedonistično in precizno« kuhinjo chefa Janeza Bratovža, Atelje jih je navdušil s progresivno kuhinjo in neobičajnimi sestavinami, Strelec med elegantno večerjo nudi čudovite poglede na mesto, TaBar je »edinstvena, na tapasih in pintxosih osnovana gastronomska atrakcija«, najboljše morske okuse servira »staromodna sosedska« Gostilna Krpan, tistim, ki si zaželijo pice, pa svetujejo, naj gredo v Pop's Pizza ali Verace, obe sta uvrščeni na lestvico petdesetih najboljših evropskih picerij izven Italije.