Kateri so torej tihi pomočniki v temni čokoladi, ki varujejo naše zdravje? To so seveda flavonoidi. Gre za vrsto polifenolov, ki delujejo kot antioksidanti in antimutageni in preprečujejo mutacijo celic, enega izmed prvih korakov pri nastanku raka in drugih kroničnih boleznih. Poleg tega so zmožni absorbirati ultravijolično svetlobo, varovati DNK in učinkovati na rakotvorne snovi. Temna čokolada je zaradi velikega deleža kakava prava zakladnica flavonoidov.
Znanstveniki se strinjajo, da so sestavine v temni čokoladi enako dobre kot sestavine v sadju, zato jo označujejo tudi za superhrano. Resda čokolada vsebuje kar nekaj maščob, vendar bo vse ljubitelje čokolade razveselilo dejstvo, da je le ena tretjina škodljivih.
Kako torej uživanje temne čokolade lahko vpliva na naše zdravje?
*Vpliva na razpoloženje
Raziskovalci so paciente razdelili v dve skupini in dali vsakemu 45 gramov čokolade, prvi skupini temno, drugi pa belo, obarvano na rjavo. Tisti iz prve skupine so se po zaužitju počutili bistveno bolje, drugi pa so še naprej trpeli zaradi različnih simptomov izčrpanosti in utrujenosti. Temna čokolada namreč vsebuje teobromin, kofein in druge snovi, ki učinkujejo kot poživilo, ter serotonin, ki je naravni antidepresiv, poleg tega pa stimulira proizvodnjo endorfina, ki daje občutek ugodja.
*Ohranja zdravo srce
Raziskovalci so ugotovili tudi, da zmerno uživanje temne čokolade ohranja zdravo srce in zmanjšuje možnost smrti zaradi srčnega napada, vendar je zanimivo, da ima pretirano uživanje te sladice prav nasproten učinek.
*Znižuje krvni tlak
Tudi pri tej raziskavi so bili ljudje razdeljeni v dve skupini: pet tednov je ena skupina jedla po šest gramov temne čokolade na dan, druga pa enako količino bele. Osebam iz prve skupine so po končanem testiranju izmerili bistveno nižji krvni tlak.
*Koristi pri obolenju jeter
Zaradi visoke vsebnosti kakava naj bi imela temna čokolada veliko koristi pri preprečevanju in zdravljenju obolenj jeter. Španski raziskovalci so ugotovili, da imajo bistveno nalogo flavonoidi, ki omogočajo sproščanje in širjenje celic na zidovih krvnih žil. Temna čokolada tako znižuje krvni tlak, ki je pri pacientih s cirozo jeter po navadi zelo visok.
*Ohranja dober vid
Britanski raziskovalci so testirali 30 ljudi med 18. in 35. letom nekaj ur po tem, ko so zaužili nekaj koščkov čokolade. V prvem primeru so zaužili črno čokolado, v drugem pa belo. Tudi v tem primeru so imeli bistveno vlogo flavonoidi, ki izboljšujejo pretok krvi v možgane in očesno mrežnico. Pri skupini, ki je zaužila črno čokolado, so testi pokazali bistveno izboljšanje vida in mentalnih sposobnosti kot pri skupini, ki je zaužila belo čokolado.
Za temno čokolado štejemo tisto s 65 odstotki kakava ali več.
NAMIG ZA OKUSEN PRAZNIČNI RECEP
Pikantne kroglice s temno čokolado
Sestavine za 20 kroglic:
-200 g temne čokolade (z najmanj 70 % kakava)
-120 ml sladke smetane
-2 žlici eritritola
- pol žličke mletega čilija
- 1 žlička cimeta
- kakav v prahu
Priprava:
Čokolado sesekljamo. Smetano segrejemo, a ne sme zavreti. V še vročo smetano dodamo narezano čokolado in mešamo, da nastane enotna krema. Začinimo jo še s cimetom in osladimo z eritritolom, čili pa dodamo po okusu, odvisno od tega, kakšna stopnja pikantnosti nam ustreza. Maso za eno uro postavimo na hladno. Nato iz nje z žlico zajemamo kupčke, jih z dlanmi oblikujemo v kroglice v velikosti oreha ter jih povaljamo še v kakavu. Kroglice je treba hraniti na hladnem.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.