Nova odkritja

Prevelike količine sladkorja vodijo v depresivna stanja

Mare Koren
11. 12. 2022, 20.42
Posodobljeno: 11. 12. 2022, 21.07
Deli članek:

Marsikje lahko zasledite, da uživanje čokolade zvišuje raven serotonina, hormona, ki pozitivno vpliva na razpoloženje, spanje, apetit, učenje in pomnjenje. To sicer drži, če bi uživali pretežno grenko čokolado, povsem drugače pa je, če prehrana temelji pretežno na sladkorjih.

Dreamstime
Poleg običajnih depresivnih občutkov je za sezonsko depresijo značilna večja potreba po spanju.

Sodobni človek namreč ne uživa sladkega le občasno ali v stresnih razmerah, ko zahlepi po njem, temveč velike deleže sladkorja vsebujejo tudi živila iz vsakodnevne prehrane. Nedavna raziskava je pokazala, da povprečni Američan vsak dan v svoje telo vnese vsaj trideset čajnih žličk sladkorja. Predelani ogljikovi hidrati so marsikje – v pekovskih izdelkih, osvežujočih pijačah, prigrizkih in piškotih.

Ali obstaja povezava?

Hkrati statistika nakazuje še eno težavo. Trenutno okoli tristo milijonov ljudi po svetu trpi zaradi bolezni moderne dobe – depresije. V zadnjih desetih letih je opaziti povečanje števila depresivnih motenj za kar dvajset odstotkov, zato lahko govorimo o krizi na svetovni ravni, poroča Svetovna zdravstvena organizacija. Čeprav je depresija pogosto posledica kompleksne interakcije bioloških, psiholoških in družbenih dejavnikov ter zahteva specialistični pristop k zdravljenju, se pojavlja vprašanje, ali vendarle obstaja povezava med skrb vzbujajočima trendoma: vse več hrane, ki temelji na enostavnih sladkorjih, in vse več depresije.

Tveganje za razvoj depresije

Na vzorcu več kot osemdeset tisoč žensk so ugotovili, da je pretirano uživanje predelanega sladkorja povezano z verjetnejšim pojavom depresije v le treh letih. Čeprav je depresija pogostejša pri ženskah, so ugotovili, da je zaradi pretiranega uživanja sladkorja pogosta tudi pri moških. V študiji, kjer so zdravje udeležencev skrbno spremljali 22 let, so strokovnjaki ugotovili, da je pri moških, ki so zaužili vsaj 67 gramov sladkorja na dan, možnost razvoja depresije v naslednjih petih letih za 23 odstotkov večja kot pri moških, ki so se temu uspešno izogibali ali pa je bil vnos sladkorja manjši kot 40 gramov na dan. Avstralska raziskava je pokazala povezavo med prehrano s predelanimi sladkorji in depresivnimi simptomi pri mladostnikih – tudi ob upoštevanju drugih pomembnih podatkov, kot so spol, starost, družinsko ozadje in stopnja telesne dejavnosti.

Depresija

Trenutno okoli tristo milijonov ljudi po svetu trpi zaradi bolezni moderne dobe – depresije. V zadnjih desetih letih se je število depresivnih stanj povečalo za kar dvajset odstotkov.

Enostavni sladkorji

Predelani ogljikovi hidrati so marsikje – v pekovskih izdelkih, osvežujočih pijačah, prigrizkih in piškotih. 

Profimedia
Čokolada naj bi nas tolažila v depresivnih trenutkih, sedaj pa trdijo, da naj bi bila kriva za naše tegobe?