Slovenija spada med dežele z izjemnim bogastvom gob

Sezona gobarjenja je že v teku, poznate pravila?

Mare Koren
19. 6. 2022, 18.30
Deli članek:

Precej deževna maj in junij sta poskrbela, da je letošnja gobarska sezona precej bogata. Gobarji tako v svojem delu letos precej uživajo, a žal je med njimi tudi veliko takih, ki ne upoštevajo pravil gobarjenja.

Dreamstime
Nabiranje gob je med Slovenci izjemno priljubljena dejavnost, a treba je upoštevati tudi pravila gobarjenja.
Katere gobe so užitne?
Med najbolj priljubljenimi so jurčki, lisičke in dežnikarice, sicer pa je kulinarično zanimivih veliko gob, ki se razvrščajo v različne gastronomske razrede.

Slovenija je bogato pokrita z gozdovi, ki so dom številnim prebivalcem, med drugim tudi številnim gobam. Gozdovi pokrivajo kar 58,4 odstotka naše dežele, zato spadamo med najbolj gozdnate države v Evropi. V minulem tednu so jurčki, lisičke in druge gobe v velikem številu pokukale na plano in razveselile ljubitelje gobarjenja. Sezona rasti gob se sicer pri nas začne že marca in traja vse do pozne jeseni. Nabiranje se navadno začne z marčno polževko, aprila nabiramo smrčke, čez poletje lisičke in gobane, jeseni pa lahko v gozdu najdemo več različnih vrst gob.

Osnovna pravila

Slovenski gozdovi so precej bogati z gobami, a ima vsaka regija določene značilnosti glede na sestavo gozda in tal. Tako se težko opredelimo, kje raste največ gob, vendar velja, da je diverziteta največja v mešanih gozdovih ter na bazičnih tleh, precej manjša je v iglastih gozdovih in na višje ležečih pobočjih. Priznati moramo, da je nabiranje gob med Slovenci izjemno priljubljena dejavnost, a kljub temu le redki gobarji dosledno upoštevajo pravila gobarjenja. Za začetek je priporočljivo, da gobar ve, da sme nabrati le omejeno količino gob, in sicer dva kilograma po osebi dnevno. Vedeti je treba tudi, da pri nas rastejo gobe številnih vrst, med katerimi jih je kar nekaj strupenih in celo smrtno nevarnih. Zato je pametno, da gob ne nabiramo po občutku, temveč je treba poznati vsaj osnovne vrste, da ne tvegamo zastrupitve oziroma zdravstvenih nevšečnosti. Nekatere gobe so celo zaščitene in jih je prepovedano nabirati.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Dreamstime
Te dni nabiramo predvsem jurčke in lisičke, pa tudi druge gobe.

Ni vseeno, kako jih nabiramo

Ni vseeno, kako gobe nabiramo; prepovedano je uporabljati pripomočke, ki poškodujejo rastišče ali podgobje. Nabiramo jih tako, da ostanejo vidni vsi deli gobe. Tako so razvidne tudi morfološke značilnosti, na podlagi katerih lahko gobo prepoznamo. Praviloma jih ne režemo ob dnišču beta, pri tleh, saj tako ne bi vedeli, kaj se skriva pod dniščem. Prav tako gobe prenašamo v trdni embalaži, ki omogoča širjenje spor, in nikakor v plastičnih vrečkah.

Zanimivosti

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem

krema za roke, nega rok
Nega rok

Naravni nasveti za nego izsušenih rok

ogljikovi hidrati
Prehrana po urah

Ogljikove hidrate uživajte samo do pol treh popoldne

tek na smuceh
Tek na smučeh

Priljubljena zimska aktivnost, ki požene kri po žilah