Marca imamo največ dela s sadnim drevjem, saj je čas ugoden za sajenje, obrezovanje, treba pa je razmisliti tudi o škropljenju. Začelo se bo delo na gredicah; sajenje zgodnjih sort in odstranjevanje prezimne zelenjave. Saditi bomo začeli česen in grah, spomladanske solate in motovilec, na okrasnem vrtu pa bomo obrezali vrtnice in počistili ostanke okrasnih trajnic.
Porežemo lahko največ tretjino krošnje sadnega drevesa. Odstranjujemo pokončne, nenavadno debele lanske poganjke in tiste, ki so usmerjeni v notranjost krošnje.
Pripravimo gredice
Če ste gredice prekopali in pognojili že jeseni, bo dovolj, če zemljo v dneh, ko je dovolj suha in nepomrznjena, le še razrahljate. Tako boste razbili debele in težke strukture prsti ter omogočili dobro zračnost. To lahko naredite tik pred setvijo ali nekaj dni prej. Tla se bodo tako še nekoliko posedla in dodatno osušila. Čas je primeren tudi za gnojenje s kompostom in organskimi gnojili, gnojila z dušikom pa uporabite v času intenzivne rasti rastlin.
Spomladanski česen
Takoj po tem, ko se bodo zgornje plasti zemlje dobro posušile, lahko že posadite spomladanski česen. Česen je prva vrtnina, ki jo lahko še pred začetkom pomladi sadimo na prosto, saj tako prej razvije korenine in se obeta debelejši pridelek. Zakaj? Ker krajši dnevi spodbudijo razvijanje dobrega koreninskega sistema, medtem ko daljšanje dneva spodbudi rast nadzemnih delov. Česen ne mara veliko gnojil, zato ga posadimo na grede, ki niso bile gnojene vsaj tri leta. Tudi s kompostom ne pretiravamo. Gredice zgolj prerahljamo in pazimo, da tla niso povsem razmočena.
Pri rezi marelic bodimo pozorni, saj so občutljive na bolezni. Zato sveže rane obvezno sproti razkužujte.
Spomladanske sorte solate
V tem času sejemo tudi spomladanske sorte solate. Med mehkolistnimi sta najbolj poznani majska kraljica in atrakcija, sejemo ju lahko do sredine aprila. Medtem med krhkolistnimi sejemo braziljanko in bistro; slednja spada med prezimne sorte, zato jo sejemo in sadimo celo leto. Priljubljena je tudi ljubljanska ledenka. V tem času sejemo še bob, grah, črni koren, rukolo, motovilec, in ko temperatura zemlje ne pade več pod 5 stopinj Celzija, pride na vrsto špinača.