Zanimivosti

Top 5 marinad za vsako priložnost

M.K.
16. 6. 2021, 14.00
Posodobljeno: 31. 7. 2023, 11.48
Deli članek:

Čas za žar je tu! Pripravite slastno meso s temi preprostimi marinadami!

Shutterstock
/
Kot ena najpomembnejših sestavin vsakega žara, marinada ne le poskrbi, da je meso sočno in aromatično, ampak ga naredi tudi bolj zdravega. Priporočljivo je, da mariniramo v zatesnjeni posodi ali vrečki s čim manj zraka. Lahko in tanjše narezano meso lahko mariniramo že v 30 minutah, debelejši zrezki pa bodo najboljši po nekaj urah. Nekatere marinade so specifične za vrsto mesa, spodnje se pa podajo prav vsemu.

Shutterstock
/

Limona in rožmarin

  • 3 velike limone
  • štiri vejice svežega rožmarina (ali 2 žlici sušenega)
  • 50 ml olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 2 čajni žlički soli
  • ½ čajne žličke belega popra
Najprej ožamemo limone in v njihov sok dodamo vse ostale sestavine. Dobro premešamo in mariniramo.

Klasična

  • 50 ml rdečega vina
  • 2 žlici Worcestershire omake
  • 50 ml olivnega olja
  • 1,5 čajne žličke soli
  • 2 čajni žlički svežega origana, sesekljanega
  • ½ čajne žličke mletega črnega popra
  • ½ čajne žličke svežega timijana, sesekljanega
  • ¼ čajne žličke čebule v prahu
  • 2 stroka česna, sesekljanega
Najprej v posodi dobro zmešamo vino in omako Worcestershire, nato počasi dodajamo olje in sproti mešamo. Dodamo še vse ostale sestavine, dobro zmešamo in mariniramo. 

Shutterstock
/

Grška

  • 2 limoni
  • 50 ml olivnega olja
  • 3 stroki česna, sesekljani
  • 2 žlici svežega origana, sesekljanega
  • 1 žlica svežega timijana, sesekljanega
  • 1 lovorjev list
  • 1 čajna žlička soli
  • ¼ čajne žličke mletega belega popra
Ožamemo limoni v posodo, počasi dodajamo olivno olje in sproti mešamo. Dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo. Počakamo 10 minut preden mariniramo. 

Shutterstock
/

Mehiška

  • 70 ml belega kisa
  • 70 ml olja
  • šop sesekljanih listov koriandra
  • 50 ml vode
  • 3 stroke česna, sesekljanega
  • Sok ene limete
  • 1 žlica kumine
  • 1 žlica origana
  • 1 žlica soli
  • 2 čajni žlički čilija v prahu
  • 2 čajni žlički črnega popra
Vse skupaj združimo v posodi in dobro premešamo. Mariniramo takoj. 

Shutterstock
/

Ananasova

  • 240 ml zmečkanega ananasa
  • 80 ml sojine omake
  • 80 ml medu
  • 60 ml jabolčnega kisa
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1 čajna žlička ingverja v prahu
  • ½ čajne žličke nageljnove žbice v prahu
Vse skupaj damo v posodo in dobro zmešamo ter počakamo 15 min preden mariniramo.