Čas za žar je tu! Pripravite slastno meso s temi preprostimi marinadami!
Kot ena najpomembnejših sestavin vsakega žara, marinada ne le poskrbi, da je meso sočno in aromatično, ampak ga naredi tudi bolj zdravega. Priporočljivo je, da mariniramo v zatesnjeni posodi ali vrečki s čim manj zraka. Lahko in tanjše narezano meso lahko mariniramo že v 30 minutah, debelejši zrezki pa bodo najboljši po nekaj urah. Nekatere marinade so specifične za vrsto mesa, spodnje se pa podajo prav vsemu.
Limona in rožmarin
3 velike limone
štiri vejice svežega rožmarina (ali 2 žlici sušenega)
50 ml olivnega olja
2 stroka česna
2 čajni žlički soli
½ čajne žličke belega popra
Najprej ožamemo limone in v njihov sok dodamo vse ostale sestavine. Dobro premešamo in mariniramo.
Klasična
50 ml rdečega vina
2 žlici Worcestershire omake
50 ml olivnega olja
1,5 čajne žličke soli
2 čajni žlički svežega origana, sesekljanega
½ čajne žličke mletega črnega popra
½ čajne žličke svežega timijana, sesekljanega
¼ čajne žličke čebule v prahu
2 stroka česna, sesekljanega
Najprej v posodi dobro zmešamo vino in omako Worcestershire, nato počasi dodajamo olje in sproti mešamo. Dodamo še vse ostale sestavine, dobro zmešamo in mariniramo.
Grška
2 limoni
50 ml olivnega olja
3 stroki česna, sesekljani
2 žlici svežega origana, sesekljanega
1 žlica svežega timijana, sesekljanega
1 lovorjev list
1 čajna žlička soli
¼ čajne žličke mletega belega popra
Ožamemo limoni v posodo, počasi dodajamo olivno olje in sproti mešamo. Dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo. Počakamo 10 minut preden mariniramo.
Mehiška
70 ml belega kisa
70 ml olja
šop sesekljanih listov koriandra
50 ml vode
3 stroke česna, sesekljanega
Sok ene limete
1 žlica kumine
1 žlica origana
1 žlica soli
2 čajni žlički čilija v prahu
2 čajni žlički črnega popra
Vse skupaj združimo v posodi in dobro premešamo. Mariniramo takoj.
Ananasova
240 ml zmečkanega ananasa
80 ml sojine omake
80 ml medu
60 ml jabolčnega kisa
2 stroka česna, drobno sesekljana
1 čajna žlička ingverja v prahu
½ čajne žličke nageljnove žbice v prahu
Vse skupaj damo v posodo in dobro zmešamo ter počakamo 15 min preden mariniramo.