Zanimivosti

Top 5 marinad za vsako priložnost

M.K.
16. 6. 2021, 14.00
Posodobljeno: 31. 7. 2023, 11.48
Deli članek:

Čas za žar je tu! Pripravite slastno meso s temi preprostimi marinadami!

Shutterstock
/
Kot ena najpomembnejših sestavin vsakega žara, marinada ne le poskrbi, da je meso sočno in aromatično, ampak ga naredi tudi bolj zdravega. Priporočljivo je, da mariniramo v zatesnjeni posodi ali vrečki s čim manj zraka. Lahko in tanjše narezano meso lahko mariniramo že v 30 minutah, debelejši zrezki pa bodo najboljši po nekaj urah. Nekatere marinade so specifične za vrsto mesa, spodnje se pa podajo prav vsemu.

Shutterstock
/

Limona in rožmarin

  • 3 velike limone
  • štiri vejice svežega rožmarina (ali 2 žlici sušenega)
  • 50 ml olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 2 čajni žlički soli
  • ½ čajne žličke belega popra
Najprej ožamemo limone in v njihov sok dodamo vse ostale sestavine. Dobro premešamo in mariniramo.

Klasična

  • 50 ml rdečega vina
  • 2 žlici Worcestershire omake
  • 50 ml olivnega olja
  • 1,5 čajne žličke soli
  • 2 čajni žlički svežega origana, sesekljanega
  • ½ čajne žličke mletega črnega popra
  • ½ čajne žličke svežega timijana, sesekljanega
  • ¼ čajne žličke čebule v prahu
  • 2 stroka česna, sesekljanega
Najprej v posodi dobro zmešamo vino in omako Worcestershire, nato počasi dodajamo olje in sproti mešamo. Dodamo še vse ostale sestavine, dobro zmešamo in mariniramo. 

Shutterstock
/

Grška

  • 2 limoni
  • 50 ml olivnega olja
  • 3 stroki česna, sesekljani
  • 2 žlici svežega origana, sesekljanega
  • 1 žlica svežega timijana, sesekljanega
  • 1 lovorjev list
  • 1 čajna žlička soli
  • ¼ čajne žličke mletega belega popra
Ožamemo limoni v posodo, počasi dodajamo olivno olje in sproti mešamo. Dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo. Počakamo 10 minut preden mariniramo. 

Shutterstock
/

Mehiška

  • 70 ml belega kisa
  • 70 ml olja
  • šop sesekljanih listov koriandra
  • 50 ml vode
  • 3 stroke česna, sesekljanega
  • Sok ene limete
  • 1 žlica kumine
  • 1 žlica origana
  • 1 žlica soli
  • 2 čajni žlički čilija v prahu
  • 2 čajni žlički črnega popra
Vse skupaj združimo v posodi in dobro premešamo. Mariniramo takoj. 

Shutterstock
/

Ananasova

  • 240 ml zmečkanega ananasa
  • 80 ml sojine omake
  • 80 ml medu
  • 60 ml jabolčnega kisa
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1 čajna žlička ingverja v prahu
  • ½ čajne žličke nageljnove žbice v prahu
Vse skupaj damo v posodo in dobro zmešamo ter počakamo 15 min preden mariniramo.

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala