Vsakomur se zgodi, da mora po obilnem obroku roko položiti čez usta in se obrniti vstran. Nenadni in neobvladljivi napadi spahovanja pa so huda nevšečnost in lahko zagrenijo družabni večer, povzročajo pa tudi bolečino. Ker je na srečo vsega kriv le zrak, ki smo ga med hranjenjem nehote pogoltnili, lahko spahovanje načrtno preprečimo.
Med jedjo čim večkrat odložimo pribor
Goltanje hrane in splakovanje obilnih grižljajev s pijačo povzroči nabiranje odvečnega zraka, ki se sprosti z glasnim spahovanjem. Delajmo majhne grižljaje in jih dobro prežvečimo, hkrati pa upočasnimo uživanje obroka tako, da čim večkrat odložimo pribor. Tako damo telesu dovolj časa, da ujeti zrak potisne v črevesje ali pa ga preprosto vsrka.
Žvečimo kot osliček
Da ne bi rigali kot osliček, moramo še posebej temeljito prežvečiti vso hrustljavo zelenjavo, na primer brokoli, zelje, solato in cvetačo. Zlasti v takšno hrano se zlahka ujame zrak, ki konča v želodcu. Manj zraka bomo tudi pogoltnili, če se bomo odpovedali vročemu kakavu ali čaju in bomo, ne glede na to, kako nas zebe, počakali, da se pijača nekoliko ohladi. Iz prazničnih koktajlov odstranimo slamico, saj se ob pitju po njej lahko napihnemo kot balonček. Enako učinkujejo gazirane pijače.
Zavrzimo žvečilne gumije in bombone
Žvečenje in lizanje trdih bombonov sproži izločanje sline, ki jo je treba pogoltniti, tako da pošljemo v želodec še več, natančneje, vsakič kar po žličko zraka. Se pravi, da imamo lahko že po treh bombonih v trebuhu pravi balonček, pripravljen, da se razpoči, ko je to najmanj potrebno. Več zraka pogoltnemo tudi med kajenjem.
Kaj pa, če je vzrok zgaga?
Polovica tistih, ki trpijo za gastroezofagealnim refluksom, pekočo bolečino v zgornjem delu trebuha ali za prsnico, ima težave s spahovanjem. Tudi pri refluksu ali zgagi, do katere pride, ker se želodčna kislina zaradi oslabljenih mišic vrača v požiralnik, namreč nehote požiramo zrak, da bi se nam spahnilo in bi s tem sprostili napetost v želodcu, zato so tudi preventivni nasveti podobni: jejmo počasi, in da bo hrana čim krajši čas v požiralniku, se izogibajmo težko prebavljivim in mastnim živilom. Porcije zmanjšajmo in kajpak nadzirajmo požiranje zraka. Na zgago blagodejno vplivajo sok aloje, cimetov in janežev čaj, limonada z dodatkom sode bikarbone, toplo mleko z ingverjem, med, banana in živila s probiotiki: živi jogurt, sirotka, kislo mleko in kislo zelje.