Zanimivosti

Vitamin D morda varuje pred okužbo s Covid-19

kl
29. 9. 2020, 14.45
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 16.19
Deli članek:

Vedno več je dokazov, da vitamin D igra pomembno vlogo pri obrambi pred okužbo in zapleti pri Covid 19.

Zarja Jana
Dokazov, da vitamin D varuje pred okužbo in težjo obliko bolezni Covid 19 je vse več.

Študija raziskovalcev iz medcinske univerze v Bostonu objavljena v znanstveni reviji Plos One je še ena v nizu študij, katerih izsledki kažejo, da je vitamin D pomemben faktor pri preprečevanju okužbe in zmanjševanju smrtnosti med pacienti, okuženimi z novim koronavirusom, poroča spletni portal IFLscience.com.

Raziskovalci, ki so izvedli omenjeno raziskavo so primerjali vzorce krvi 235-ih bolnikov s Covid-19, ki so jih sprejeli v bolnišnico, spremljali pa so tudi simptome, potek bolezni, načine zdravljenja in kako se je vse skupaj izteklo za posameznega pacienta.

Kaže, da ima zadostna količina vitamina D v telesu zaščitno funkcijo in preprečuje, da bi ti pacienti zaradi okužbe izgubljali zavest, utrpeli pomanjkanje kisika v krvi ali umrli. Prav tako kaže, da so imeli bolniki z zadostno količino vitamina tudi več limfocitov, krvnih celic, ki ščitijo telo ob okužbah.

Smrtnost med bolniki, starejšimi od 40 let, ki so imeli zadostno količno D vitamina, je bila kar za 51,5 odstotkov manjša, kot pri tistih, ki so trpeli za pomanjkanjem tega vitamina.

"Raziskava kaže na direktno povezavo, da zadostna količina D vitamina zmanjša zaplete, vključno s citokinsko nevihto (sproščanja prevelike količine beljakovin v kri) in končno tudi smrtnost zaradi Covid-19," je v izjavi dejal eden od avtorjev raziskave, dr. Michael F. Holick.

"Ker je pomanjkanje vitamina D razširjeno pri otrocih in starostnikih povsod v svetu, vključno z ZDA, prisotno posebej v zimskih mesecih, vsem svetujemo, da uživajo prehranska dopolnila s tem vitaminom, da bi na ta način zmanjšali možnost okužbe in komplikacij zaradi Covid-19," je dejal.

Vitamin D najdemo v mastnih ribah, rdečem mesu in jajcih, seveda pa tudi v prehranskih dopolnilih.

Večino vitamina D naše telo proizvaja pri sončenju oz. izpostavljanju UVB žarkom. Pri svetlopoltih ljudeh za dnevno količino zadostuje že 15 minut izpostavljanja sončnim žarkom na dan, ljudje temnejše polti pa potrebuejo malce več.

Rezultati tudi pojasnjujejo, zakaj so zaradi Covida temnopolti Američani proporcionalno gledano veliko bolj prizadeti kot svetlopolti, čeprav je seveda treba upoštevati tudi druge dejavnike. Prav tako bi lahko pojasnili, zakaj so prizadeti starejši ljudje, saj se ti večinoma ne zadržujejo dovolj na soncu ali svežem zraku.

V ločeni študiji je ista ekipa raziskovalcev prišla do rezultatov, ki kažejo, da dovolj velika količina vitamina D zmanjša možnost okužbe z novim koronavirusom kar za 54 odstotkov.

Dr. Horlick meni, da gre za to, da vitamin obvaruje pred okužbo zgornjih dihalnih poti in s tem pred širjenjem okužbe na ostala dihala - ne le pri Covid-19 pač pa tudi pri drugih infekcijah, kot je gripa, kar je še posebej pomembno v prihajajočem zimskem času, ko so obolenja dihal in gripa bolj razširjena.

Nedavne raziskave so pokazale, da se verjetnost za smrten izid zaradi Covid-19 poveča kar za dvakrat, če je pacient okužen tudi z gripo.

Pri uživanju vitamina D ali dopolnil, ki ga vsebujejo, pa je treba biti previden, saj so prevelike količine tega vitamina lahko strupene in lahko povzročajo trajne poškodbe.

Profimedia
Jajca in prehranska dopolnila, kot vir vitamina D