Dober balzamični kis je nepogrešljiv v vrhunski kulinariki ter pri preprostih jedeh. S svojim specifičnim okusom jed lepo oplemeniti. Je odličen dodatek mocareli s paradižnikom, parmezanu ter raznim mesnim omakam, sladoledu in drugim sladicam.
Ponujamo vam dva recepta.
Panakota z jagodami
Sestavine:
250 g sladke smetane
250 g kisle smetane
50 g sladkorja
3 g želatine
1 vaniljin strok
100 g karamelnega sladkorja
voda
balzamični kis Berce
220 g jagod
Priprava:
1. V kozico dajte smetano, sladkor in vaniljin strok, vse sestavine zavrite in primešajte namočeno želatino.
2. Zmes malo ohladite in primešajte kislo smetano.
3. Maso nalijte v posodice in na sredino potopite jagodo ter dajte v hladilnik.
4. Skuhajte karamelni sladkor in dodajte jagode ter nekaj kapljic balzamičnega kisa Berce, dajte porcijo na krožnik ter dodajte ohlajeno panakoto iz posodice.
Rižota z roquefortom in balzamičnim kisom
Sestavine:
320 g riža za rižoto
1 dl balzamičnega kisa Berce
2 veliki žlici masla
250 g sira roquefort
2 čebuli
lovorov list
1,75 l mesne jušne osnove
1 dl vina
50 g parmezana
Priprava:
1. Pripravite jušno osnovo in naribajte parmezan.
2. Čebulo narežite in popražite, dodajte lovor in polovico masla ter počakajte, da se čebula zmehča. Po treh minutah v ponev stresite riž, počakajte približno minuto, da postekleni in topla maščoba obda vsa zrna, nato prilijte vino. Počakajte, da tekočina izpari, nato pa počasi prilivajte jušno osnovo po zajemalkah, kakor za običajno rižoto.
3. Medtem v kozico nalijte balzamični kis in ga zavrite ter počakajte nekaj minut, da se zgosti.
4. Ko je riž že skoraj mehak, ga odstavite, odstranite lovor in med rižoto vmešajte prevret balzamični kis.
5. Dodajte še drugo žlico masla, nato nariban parmezan ter solite in poprajte po potrebi. Rižoto ponudite z rezinami sira rokfor in paradižnikovo solato.
Še več navdihov za okusen obrok najdete v