Zanimivosti

Balzamični kis kot "pika na i"

Tina Lucu
29. 7. 2020, 12.20
Deli članek:

★★★ REVIJA LIZA/MAJA ★★★

Profimedia
panna cotta z jagodo

Dober balzamični kis je nepogrešljiv v vrhunski kulinariki ter pri preprostih jedeh. S svojim specifičnim okusom jed lepo oplemeniti. Je odličen dodatek mocareli s paradižnikom, parmezanu ter raznim mesnim omakam, sladoledu in drugim sladicam.

Ponujamo vam dva recepta.

Panakota z jagodami

Sestavine:

250 g sladke smetane

250 g kisle smetane

50 g sladkorja

3 g želatine

1 vaniljin strok

100 g karamelnega sladkorja

voda
balzamični kis Berce

220 g jagod

Priprava:

1. V kozico dajte smetano, sladkor in vaniljin strok, vse sestavine zavrite in primešajte namočeno želatino.

2. Zmes malo ohladite in primešajte kislo smetano.
3. Maso nalijte v posodice in na sredino potopite jagodo ter dajte v hladilnik.

4. Skuhajte karamelni sladkor in dodajte jagode ter nekaj kapljic balzamičnega kisa Berce, dajte porcijo na krožnik ter dodajte ohlajeno panakoto iz posodice.

Profimedia
rižota

 Rižota z roquefortom in balzamičnim kisom

Sestavine:

320 g riža za rižoto
1 dl balzamičnega kisa Berce 
2 veliki žlici masla
250 g sira roquefort
2 čebuli

lovorov list
1,75 l mesne jušne osnove
1 dl vina

50 g parmezana

Priprava:

1. Pripravite jušno osnovo in naribajte parmezan.

2. Čebulo narežite in popražite, dodajte lovor in polovico masla ter počakajte, da se čebula zmehča. Po treh minutah v ponev stresite riž, počakajte približno minuto, da postekleni in topla maščoba obda vsa zrna, nato prilijte vino. Počakajte, da tekočina izpari, nato pa počasi prilivajte jušno osnovo po zajemalkah, kakor za običajno rižoto.

3. Medtem v kozico nalijte balzamični kis in ga zavrite ter počakajte nekaj minut, da se zgosti.

4. Ko je riž že skoraj mehak, ga odstavite, odstranite lovor in med rižoto vmešajte prevret balzamični kis.

5. Dodajte še drugo žlico masla, nato nariban parmezan ter solite in poprajte po potrebi. Rižoto ponudite z rezinami sira rokfor in paradižnikovo solato.

Še več navdihov za okusen obrok najdete v

★★★ REVIJA LIZA/MAJA ★★★