Kaj je alkalna dieta?
Alkalna dieta temelji na kar se da majhnem vnosu živalskih beljakovin, sladkorjev in predelane hrane, saj ta živila povzročajo zakisanost telesa. Ob tem dieta priporoča uživanje čim večjih količin sadja, zelenjave in polnozrnatih žit, ki delujejo bazično in pozitivno vplivajo na vzdrževanje kislo-bazičnega ravnotežja v našem organizmu.
Sistem alkalne diete je zelo preprost: prehrana je razdeljena na bazične in kisle sestavine oziroma na tiste, ki med prebavo v telesu povzročajo bazično ali kislo reakcijo. Ti dve reakciji v telesu, ki sta osnovi alkalne diete, vplivata na učinkovitejše biokemijske procese v organizmu, na hujšanje in naše boljše zdravstveno stanje.
Na kaj vpliva alkalna dieta?
- izboljša se prebava
- navidezna lakota se umiri in organizem nima potrebe po dodatni hrani
- telo boljše absorbira hranljive snovi
- izboljša se stanje kože, las in nohtov
- izginejo nepravilnosti na koži
- imamo več energije, utrujenost izgine
- vsakodnevno izgubljamo težo, na mesec približno od 4 do 5 kilogramov
Edino pravilo alkalne diete je, da v svojo prehrano uvrstite 80 % bazičnih in 20 % kislih sestavin. Ni pomembno, kako dolgo se držite te diete, temveč je bistveno prehransko ravnovesje, ki se ga sčasoma naučite držati. Vse preostalo glede prehrane, denimo velikost in število obrokov, lahko ostane tako, kot ste navajeni. Nutricionisti ob tej dieti priporočajo tudi, da iz prehrane izključite sladkor in alkohol, ki sta že sama po sebi škodljiva.
Alkalna dieta bo še posebej ljuba tistim, ki imajo radi zelenjavo, vendar tudi vsejedci ne bi smeli biti zaskrbljeni. Bistvo diete ni v prepovedovanju določene hrane, temveč v pravilni kombinaciji njenih sestavin.
Jejte dovolj: alkalne hrane (80 %):
Vse vrste mleka razen kravjega
Vse sadje razen grozdja
Vse vrste zelene zelenjave in solate
Črni kruh brez kvasa, vse vrste žita
Oreščke (razen pistacij, indijskih oreščkov in arašidov), bučna semena
Rastlinska olja
Vse vrste zelenjave in gomoljaste zelenjave (razen krompirja, gob in koruze)
Nemastne ribe (ostriž, oslič, romb ...)
Zeleni in beli čaj
Smutiji
Jejte malo: kisle hrane (20 %)
Kravje mleko in mlečni izdelki (jogurt, sir, kefir).
Limonada, gazirane pijače
Alkohol, sladkarije, pecivo, konzervirana hrana, klobase.
Črni čaj in kava
Meso (zlasti industrijsko predelano)
Pekovsko pecivo, beli kruh, beli riž
Grozdje, sušeno sadje
Gobe in koruza
Živalske maščobe (maslo, slanina, svinjsko meso ...)
Omake (majoneza, kečap, gorčica, sojina omaka)
Jajca
Mastne ribe (losos, slanik, sardine, tuna, skuša)
Predlog jedilnika
Najboljše je, da si jedilnik, glede na svoje potrebe, pripravite sami. Tukaj je le nekaj predlogov:
Zajtrk: zelenjava, sadje, mleko (rastlinske različice), jogurt, jajca (največ dve), sendvič s kruhom brez kvasa.
Kosilo: 150–200 g proteinske hrane (meso, ribe, jajca), priloga iz žit, zelenjave, testenine, solate. Za desert – sadje, sušeno sadje (do 50 g).
Za večerjo: zelenjava, žita, testenine, sadje. Lahko dodate tudi beljakovine (do 100 g).
Predlog za malico: oreščki, semena, sadje, kozji sir, sveži sokovi in razni smutiji.
Alkohol, predelane mesnine, sladkarije, konzervirano hrano in razno pecivo je dovoljeno uživati največ enkrat na dan, vendar jih je najbolje omejiti na minimum. Alkalna dieta ni dieta, s katero boste izgubili 5 kilogramov na teden. S to dieto kilograme izgubljate počasi, postopoma, kar je za naše telo najmanj obremenjujoče, učinki diete pa so dolgotrajni. Glavna korist te diete pa ni samo v izgubljanju kilogramov, temveč tudi v splošnem boljšem videzu.
Alkalna dieta ni primerna za ljudi, ki imajo:
srčno-žilne težave
atrofični gastritis
težave z ledvicami