Kruh in drugi pekovski izdelki
Ne glede na to, ali spravljate kruh v plastično vrečko ali ne, kruh in pecivo ne spadata v hladilnik. Zaradi vlage bo pekovske izdelke plesen še hitreje napadla.
Krompir
Večina nas misli, da ima krompir rad mraz in temo. Vendar hladilnik kljub temu ni pravi prostor zanj – zato ker ni dovolj suh in zračen. Če pa krompir vseeno pospravite v hladilnik, boste hitro opazili, da vam bo hitreje gnil. Jabolka so izredno dobra kombinacija s krompirjem: če jih boste spravili v bližino krompirja, bodo tudi počasneje gnila.
Paradižnik
Paradižnik ne mara mraza in ne teme. Če ga pospravite v hladilnik, hitro postane mokast, izgubi aromo in tudi hitreje gnije.
Pločevinke
Nikoli, ampak res nikoli odprtih pločevin ne odlagajte v hladilnik. To je lahko zelo nevarno, saj vsebina pločevinke hitro reagira v stiku s kisikom in s kemičnimi elementi iz pločevinke, ki pa so strupeni za naše telo.
Tropsko sadje
Tudi eksotičnega sadja, kot so banane, ananas, mango ali papaja, ne spravljajte v hladilnik. Sadje iz tropskih krajev je zelo občutljivo za mraz, sadeži bodo hitro porjaveli in izgubili svoj okus. To velja tudi za vse vrste agrumov.
Ne vem, od kod prepričanje, da bo kava zdržala dlje, če jo pospravimo v hladilnik. Poleg tega da tam izgubi svojo značilno aromo, se navzame tudi vonja drugih živil – sira, salame in drugega.
Česen in čebula
Se spomnite, da so naše babice česen navezovale na vrvice in ga obešale v kuhinjo? Tega niso počele samo zaradi okrasa. V hladilniku se čebula in česen vedno prehladita in postaneta preveč vlažna, zato hitro izgubita hrustljavo in sočno strukturo ter se tudi hitreje razgradita. Še en predlog: česen dajte v stare najlonke in zdržal bo dlje.
Koščičasto sadje
Podobno kot paradižnik tudi koščičasto sadje v hladilniku izgubi svojo aromo, vsrka vlago iz hladilnika in postane mokasto. Češnje, slive ali nektarine je najbolje hraniti na kuhinjskem pultu.
Kumare
Sadja in zelenjave, ki vsebujeta veliko vode, ne smemo pospravljati v hladilnik. Tam bosta zaradi vsebnosti vode še hitreje gnila.
Začimbe
Če kdo pospravi začimbe v hladilnik, ve, da jih bo lahko kaj hitro vrgel v koš za smeti. Kari, kurkuma in druge začimbe v hladilniku hitro izgubijo svojo aromo in niso več dobri za kuhanje.
Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 11, 11.11.2019