Zanimivosti

7 največjih grehov pri prehranjevanju

Tina Lucu
22. 2. 2020, 08.03
Deli članek:

Se uvrščate med tiste ljudi, ki se skoraj po vsakem obroku počutijo slabo, težko in tako, kot da nekaj ni v redu? Imate težave z napihnjenostjo, zgago in krči? Strokovnjaki za prehrano imajo nekaj zelo preprostih nasvetovm kako olajšati želodcu, da prebavi hrano.

Profimedia
zdravje

Težave z želodcem se uvrščajo med najpogostejše zdravstvene težave, in četudi niso znak resne bolezni, lahko poslabšajo kakovost vsakodnevnega življenja. Prebavni sistem je zelo kompleksen in pomembno je, da vsak njegov del deluje, da lahko tudi prebava dela brez težav. Vendar pa celo najmanjše spremembe v prehrambnih navadah lahko pomagajo ali škodujejo.

Sedem grehov, ki se jim lahko izognete:

Profimedia
zdravje

1. Prenajedanje

Prenajedanje lahko zelo škodljivo učinkuje na prebavni sistem, ker mu nalagate preveliko nalogo. Nutricionisti pravijo, da neprestano prenažiranje preveč obremenjuje prebavo, ki ne more proizvajati dovolj kisline in encimov za takšno količino hrane. Ljudem, ki so vseeno nagnjeni k prenajedanju, svetujejo, da se najejo do približno 80 odstotkov sitosti, počakajo 20 minut, in nato, če lahko, končajo obrok.

2. Nepravilno prežvekovanje

Mogoče svojim otrokom nenehno ponavljate, da je pomembno hrano dobro prežvečiti, sami pa temu ne sledite. To je eden od glavnih razlogov težav, še posebej napihnjenosti. Če hrane ne žvečite pravilno, drugi prebavni organi ne morejo opraviti svojega dela, kot je potrebno. Zato se pogosto pojavljajo zgaga, napihnjenost in krči. Nutricionisti menijo, da je vsak ugriz polnih ust treba prežvečiti 30-krat ali jemati manjše ugrize.

3. Nedovoljen vnos vlaken

Vlakna so bistvena komponenta vsake prehrane iz več razlogov, ena od njih je to, da preprečujejo zaprtje. Vlakna se topijo v vodi in v želodcu oblikujejo želatinasto snov, ki hrani stene tankega in debelega črevesja, kar omogoča naravno gibanje hrane skozi prebavila. Vlakna lahko delujejo tudi kot probiotik. Najdemo jih v različnem sadju in zelenjavi, otrobih, polnozrnatih žitaricah, lanu, oreščkih, fižolu in grahu.

4. Stres in tesnoba

Stres lahko povzroči mnogo zdravstvenih težav – od glavobolov do visokega krvnega pritiska, in tudi tesnoba ni nič manj nevarna. Nevrotransmiterji so kemične snovi v možganih z vlogo komunikacijskih sredstev za komunikacijo med nevroni, med katere se uvršča serotonin, ki ureja in spodbuja prebavni proces. Če se počutimo tesnobno, pod stresom ali depresivno, raven nevrotransmiterjev ni uravnotežena, kar povzroča težave. Nutricionisti svetujejo, da se pred jedjo sprostimo, jemo počasi in nikakor stoje.

5. Pomanjkanje vadbe

Gibanje stimulira prebavo in pomaga vzdrževati urejeno prebavo. Zato vadba še posebej pomaga ljudem, ki imajo težave z zaprtjem, pa tudi za zmanjšanje stresa.

6. Antibiotiki

Verjetno že veste, da so antibiotiki pogubni za prebavo, saj negativno vplivajo na število dobrih bakterij, kar povzroča težave. Raznovrstni probiotiki so dovolj za vnovično vzpostavljanje ravnotežja, razen tega je prehrano dobro obogatiti s fermentirano hrano. Fermentacija je stara tehnologija, ki jo vodijo očem nevidni mikroorganizmi, postopek pa ima mnogo drugih pozitivnih lastnosti, med drugim prispeva k večji raznovrstnosti živil, izboljšani aromi, hranilni vrednosti ter sprejemljivosti živil, izboljša pa tudi prebavljivost ter ima ugodne učinke na zdravje.

7. Čir na želodcu

Če nekaj ur dnevno, nekaj dni ali tednov zapored trpite zaradi zgage, imate morda čir na želodcu. To bolezensko stanje v glavnem povzroča bakterija Helicobacter pylori, ki jo najdemo v vodi ali hrani. Bakterija slabša zaščitni sloj želodca, ki potem prepušča kislino. Tako prihaja do občutka slabosti, podiranja kupčkov in bruhanja. Zdravljenje čira na želodcu mora potekati pod zdravniškim nadzorom. Bolnik se mora odpovedati alkoholu, kavi, napitikom na bazi citrusov, začinjeni in dimljeni hrani. Medtem ko zdrave masti, polnozrnate žitarice in meso dodatno ne dražijo želodca.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 4, 24.1.2020