Okusno, zdravo in domače

Preproste enolončnice za krepka zimska kosila

Z.F.
25. 1. 2020, 09.25
Posodobljeno: 25. 1. 2020, 12.55
Deli članek:

Kaj se bolj prileže kot topla enolončnica v hladnih zimskih dneh? Prijetno pogreje, nasiti in spomni na toplo kuhinjo naših babic. Še boljše pa je to, da dlje ko boste enolončnice pogrevali, boljše bodo. V nadaljevanju vam zato ponujamo nekaj odličnih receptov, ki jih odlikujeta preprosta priprava in bogat nabor okusov.

Profimedia
Enolončnica z lečo in krompirjem.

LEČINA ENOLONČNICA S KLOBASO

Sestavine: 1 žlica masti, 1 steblo zelene, 1 čebula, 2 korenčka, 80 g slanine, 2 stroka česna, 200 g rdeče leče, 1 lovorjev list, liter jušne osnove, 1 par dimljenih klobas, sol, poper, majaron in timijan

Priprava: Lečo stresemo v cedilo in temeljito speremo pod tekočo vodo. Zeleno, čebulo in korenje očistimo ter sesekljamo. Česen stremo, slanino narežemo na kocke. V loncu segrejemo mast ter dodamo korenje in čebulo. Pražimo, da čebula porjavi, nato dodamo zeleno in slanino ter še nekaj časa pražimo. Dodamo še česen in pražimo zgolj toliko, da ta zadiši. V lonec stresemo lečo in dodamo lovorjev list. Dobro premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Napol pokrijemo in kuhamo 30 minut, da se leča nekoliko zmehča. Nato dodamo klobaso, majaron in timijan ter kuhamo še 20 minut. Po okusu solimo in popramo.

ITALIJANSKA MINEŠTRA

Sestavine: 2 krompirja, 2 paradižnika, pločevinka rdečega fižola (100 g), 3 stroki česna, 1 čebula, 1 gomolj zelene, 2 korenčka, 100 g ohrovta, 200 g pora, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, liter jušne osnove, 2 pesti testenin, sol, poper, 2 žlici olivnega olja

Priprava: Zelenjavo operemo in drobno sesekljamo. V večji lonec vlijemo olje in dodamo čebulo. Pražimo, da postekleni. Malo posolimo, dodamo še korenček in zeleno. Pražimo pet minut, nato mešanici dodamo še paradižnike, paradižnikov koncentrat in preostalo zelenjavo, solimo in popramo. Zalijemo z juho in zavremo. Ko zavre, dodamo testenine in kuhamo, dokler testenine niso primerno mehke. Po okusu solimo in popramo ter postrežemo še vroče in z naribanim parmezanom.

PAŠTA FIŽOL

Sestavine: 300 g testenin, 500 g suhega fižola, 300 g pancete, 2 lovorjeva lista, 4 žlice olja, 1 čebula, 2 korenčka, 1 steblo zelene, 250 g paradižnikovih pelatov, 4 stroki česna, sol, poper, 2 žlički mlete paprike

Priprava: Fižol večer prej namočimo, zjutraj pa odcedimo, stresemo v večji lonec in zalijemo z vodo ter kuhamo eno uro, da se zmehča. Korenje očistimo in narežemo na koščke. Čebulo in česen sesekljamo. V večjem loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in pražimo, da ta postekleni. Potresemo z mleto papriko in dobro premešamo. Nato dodamo še preostalo zelenjavo in pražimo toliko časa, da česen zadiši. Dodamo pelate, panceto in lovor ter kuhamo 20 minut, da se zelenjava zmehča. Sproti prilivamo vodo, v kateri se je kuhal fižol. Medtem skuhamo testenine. Del kuhanega fižola pretlačimo in dodamo v kozico z zelenjavo ter dobro premešamo, nato dodamo preostali fižol, začinimo s poprom in soljo ter kuhamo še 15 minut. Na koncu vmešamo testenine.

AJDOVA ENOLONČNICA

Sestavine: 400 g krompirja, 100 g korenja, 50 g ajdove kaše, 1 čebula, 1 žlica ajdove moke, 2 ščepca majarona, 1 šopek peteršilja, 1 lovorjev list, 800 ml vode, sol, poper, kisla smetana

Priprava: Krompir in korenje narežemo na kocke in operemo. Stresemo v lonec, zalijemo z vodo in postavimo na ogenj. Dodamo lovorjev list, majaron in sesekljan peteršilj. Po okusu solimo. Kuhamo pol ure, nato dodamo ajdovo kašo. V ponvi prepražimo sesekljano čebulo, ji dodamo žlico ajdove moke in mešamo, da porjavi. Nato čebulo primešamo k enolončnici. Ko smo vmešali prežganje, kuhamo še minuto in odstavimo. Postrežemo s kislo smetano.

JEŠPRENJEVA ENOLONČNICA S ČIČERIKO

Sestavine: 2 žlici olja, 1 čebula, 2 korenčka, 3 stroki česna, 1 pločevinka čičerike, 1 pločevinka pelatov, 2 lovorjeva lista, 250 g ješprenja, 800 ml jušne osnove, sol, poper

Priprava: Ješprenj stresemo v cedilo in operemo pod tekočo vodo. Čebulo, česen in korenje sesekljamo. V lonec vlijemo olje in dodamo zelenjavo ter pražimo 10 minut. Nato dodamo ješprenj in pelate ter zalijemo z juho. Vsebino zavremo, dodamo lovor, nato ogenj zmanjšamo in kuhamo še toliko časa, da se ješprenj zmehča. Tik pred koncem dodamo odcejeno čičeriko in kuhamo še 15 minut. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Postrežemo.

RIČET S PREKAJENIM MESOM

Sestavine: 300 g ješprenja, 200 g suhega fižola, 500 g prekajenega mesa, 1 čebula, 2 stroka česna, 2 korenčka, 1 koleraba, 400 g krompirja, 1 šopek peteršilja, 1 lovorjev list, sol in poper

Priprava: Večer pred pripravo ričeta fižol namočimo. Ješprenj stresemo v skledo in namakamo vsaj tri ure. Namočen fižol stresemo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Dodamo lovorjev list in kuhamo, da se fižol zmehča. Ješprenj skupaj z vodo prelijemo v večji lonec, dodamo meso in zalijemo s še nekaj vode. Zavremo in nato na zmernem ognju kuhamo še uro. Medtem sesekljamo zelenjavo in jo dodamo ješprenju. Krompir, narezan na kocke, dodamo zadnje pol ure. Počasi kuhamo, dokler zelenjava ni mehka. Tik pred koncem dodamo še fižol. Solimo in popramo. Dobro premešamo in postrežemo še vroče.

BORŠČ

Sestavine: 1 kg govejega mesa s kostmi, 30 g masti, 1 čebula, 2 stroka česna, 1 korenček, 1 steblo zelene, 1,5 l goveje juhe, 2 krompirja, 500 g gomoljev rdeče pese, 150 g svežega zelja, 2 žlici kisa, sol, poper, kisla smetana

Priprava: Čebulo in česen sesekljamo, zelenjavo narežemo na kocke, zelje na trakove. Goveje meso zalijemo s hladno vodo in na hitro zavremo. Pustimo, da vre pet minut, nato prenesemo na krožnik. V loncu segrejemo mast, dodamo zelenjavo in pražimo štiri minute. Dodamo jušno osnovo in zavremo. V mešanico dodamo meso in kuhamo, dokler meso ni mehko. Štirideset minut pred koncem dodamo na kocke narezan krompir. Med kuhanjem skuhamo še rdečo peso. Skrbno jo očistimo, zalijemo z vodo, dodamo kis in kuhamo dobro uro. Ko se meso zmehča, ga odstranimo iz lonca in narežemo na manjše kose ter vrnemo v lonec. Tudi ohlajeno peso narežemo na trakce. Peso in zelje vrnemo v lonec in kuhamo še 10 minut. Po okusu solimo in popramo ter začinimo s kisom. Postrežemo s kislo smetano.

JOTA S PREKAJENIMI REBRCI

Sestavine: 500 g kisle repe, 300 g rjavega fižola, 300 g krompirja, 3 čebule, 300 g prekajenih svinjskih rebrc, 2 žlici masti, 3 žlice masti z ocvirki, 1 žlička mlete paprike, sol, poper, 6 strokov česna, 4 lovorjevi listi, 2 ščepca majarona

Priprava: Fižol čez noč namakamo v vodi, nato odcedimo. Čebulo sesekljamo in stresemo v večji lonec, kamor smo dali dve veliki žlici masti. Čebulo zlato prepražimo, nato dodamo fižol in na kocke narezano meso. Zalijemo z vodo. Dodamo tudi poper v zrnu in kuhamo, dokler se fižol ne zmehča. Po pol ure dodamo še krompir, lovorjev list in repo. Kuhamo, dokler se okusi med seboj ne prepojijo in so vse sestavine ravno prav mehke. Nato solimo, dodamo majaron in mleto papriko ter kuhamo še 15 minut. Ko je jed končana, dodamo ocvirkovo mast in sesekljan česen ter dobro premešamo.