Če želite iz jedi pričarati pravo bombo arom, si morate zapomniti, da dobra bomba arom združuje pet osnovnih okusov: sladko, kislo, grenko, slano in umami. Ko torej načrtujete pripravo določene jedi, najprej razmislite, kateri okus je v živilu že po naravi - in ga nato dopolnite z začimbami.
Jedi, ki so že tako ali tako sladke
Zelenjava, kot je korenje, paradižniki ali čebula, pri peki dobijo sladek okus. Lepo ga bo torej dopolnilo nekaj močnega z veliko soli. S soljo raje varčujte in jed izboljšajte s sojino omako, pasto miso, kaprami ali celo zeleno. Tudi za kolače in druge sladke jedi velja: s ščepcem soli bodo samo še bolj neustavljive!
Močne, slane jedi
Te potrebujejo malce svežine, na primer kis ali sok citrusov. Ustvari se zanimiv kontrast, mastne jedi pa so tako malce lažje prebavljive.
Kisle jedi
Naše babice so že vedele, kaj delajo. Kisle jedi - na primer solate ali omake - se lepo uravnovesijo s ščepcem sladkorja.
Seveda se vam pri kuhanju ni treba vedno držati samo starega - to je tisto najlepše pri kuhanju! Eksperimentirajte! Z začimbami lahko okrepite okus, osvežite jed ali pa ustvarite kontraste.
Kardamom denimo izpostavi sladke arome, ingver pa jedem da določeno svežino. Če jedi nekaj manjka, pozabite na sol in raje posezite po luštreku, česnu ali pa malce vanilje.
Trik za dober golaž: Nepogrešljiva pri pripravi golaža je mleta rdeča paprika. Lahko uporabimo zgolj eno vrsto paprike ali dve, ostro za začimbo in sladko za lepo barvo. S kombiniranjem obeh vrst dosežemo tudi najboljši okus.
Kako pravilno hraniti začimbe?
Začimbe in zelišča je treba hraniti v tesno zaprtih posodicah, pri sobni temperaturi.
Hraniti jih moramo na suhem mestu.
Zajemajte jih s popolnoma suho žličko, da jih ne navlažite.
Obvarovati jih moramo pred neposredno sončno svetlobo.