Ko bi radi kaj skuhali, smo včasih brez idej, kako in kaj naj pripravimo. Če je tudi hladilnik izropan, nas lahko iz zadrege reši pločevinka tunine, ki jo imamo vedno na zalogi. S tunino v olju ali še bolje s tisto v slanici, ki je bistveno manj kalorična, zlahka pričaramo nove in zelo okusne jedi.
Paprike, polnjene z rižem in tunino
Porcija ima 332 kalorij
Sestavine za 4 osebe:
100 g riža
2 rdeči in 2 zeleni enako veliki papriki
200 g tunine v olju (odcejene)
325 g odcejenega zrnja mlade koruze
40 g nastrganega parmezana
60 g naribanega poltrdega sira
2 vejici sveže bazilike
sol in poper
2 žlici drobtin
Priprava:
Riž skuhamo v slani vodi. Paprike prerežemo in očistimo, obrnjene zložimo v pekač in jih pod vklopljenim žarom pečemo 5 minut, nato jih obrnemo in pečemo še 3 minute.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj. V skledi zmešamo kuhan riž, razdrobljeno tunino, koruzo, sesekljano baziliko in sir ter začinimo s soljo in poprom. Z nadevom napolnimo paprike in vse potresemo še z mešanico drobtin in parmezana. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 15 minut, da se mešanica drobtin in parmezana hrustljavo zapeče.
Tunina pašteta s krompirjem
Porcija ima 392 kalorij
Sestavine za 4 osebe:
650 g moknatega krompirja
300 g tune
1 žlica limoninega soka
2 žlici kisle smetane
2 žlici kaper v kisu
10 zelenih oliv
2 žlici sesekljanega peteršilja
sol in poper
rezine kruha za opečenec
Priprava:
Krompir skuhamo v slani vodi, kuhanega olupimo in zmečkamo. Dodamo kose skuše in zmeljemo ali pretlačimo z vilicami. Začinimo z limoninim sokom, soljo in poprom, dodamo kislo smetano, peteršilj, sesekljane kapre in olive ter dobro premešamo. Ohlajeno pašteto ponudimo z rezinami sveže opečenega kruha.
Hitra krompirjeva pita s tunino
Porcija ima 385 kalorij
Sestavine za 4 osebe:
450 g na kocke narezanega belega krompirja
2 žlici masla
6 žlic moke
1 žlica olja
1 sesekljana šalotka
1 strt strok česna
1 rdeča paprika
175 g tunine v slanici
50 g koruze iz pločevinke
1 dl posnetega mleka
3 jajca
1 žlica sesekljanega peteršilja ali koprca
50 g naribanega trdega sira
sol in poper
Priprava:
Kocke krompirja 10 minut kuhamo v slani vodi. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Papriko očistimo in narežemo na kockice. V ponvi segrejemo olje, dodamo sesekljano šalotko in kockice paprike, pražimo in mešamo 5 minut.
Kuhan krompir dobro odcedimo in zmečkamo, nato dodamo maslo in moko ter pregnetemo. Testo damo v namaščen pekač, ga postavimo v ogreto pečico in pečemo 10 minut.
Papriki primešamo koruzo in razdrobljeno tunino ter damo na testo. V skledi stepemo jajca, dodamo mleko, peteršilj, solimo in popramo. Z mešanico prelijemo nadev iz tunine in paprike ter vse potresemo s sirom. Pekač postavimo nazaj v pečico in pri 180 stopinjah pečemo še 25 minut.
Bogata solata s tunino
Porcija ima 186 kalorij
Sestavine za 4 osebe:
500 krompirja
1 pločevinka tunine v slanici
1 bela čebula
1 skodelica češnjevih paradižnikov
200 g zelenega stročjega fižola
1 žlica kaper v kisu
30 g črnih oliv
4 trdo kuhana jajca
2 žlici limoninega soka
1 žlica olivnega olja
sol in poper
4 veliki listi zelene solate
Priprava:
Krompir skuhamo v slani vodi, nato ga olupimo in narežemo na koleščke. Jajca skuhamo in jih prerežemo na polovico. Paradižnike prerežemo, prerezano stran posolimo in popramo. Stročji fižol narežemo na koščke in skuhamo v slani vodi. Olivam odstranimo koščice in jih narežemo. Čebulo olupimo in narežemo na lističe.
Na krožnike ali v skledice damo umite in odcejene liste zelene solate. Narezan krompir, paradižnike, stročji fižol, čebulo, razdrobljeno tunino, jajca, olive in kapre zmešamo ter razdelimo v skledice. Olje, limonin sok, sol in poper zmešamo in pokapljamo po solati.