Zanimivosti

V Prekmurju nihče ne ostane lačen

S. J.
8. 7. 2019, 20.00
Deli članek:

Ko zadiši po Prekmurju, ste lahko prepričani, da se vam obetajo nepozabni gurmanski užitki.

Terme 3000
V hotelu Livada so goste že navadili na to, da lahko poskusijo vse lokalne specialitete.

Zaradi slabih cestnih povezav je nekoč Prekmurje veljalo za bolj odročen kos Slovenije, zadnja leta pa se je ta prekrasni del naše dežele uveljavil kot ena zanimivejših destinacij. In to ne samo zaradi termalnih vod, lepe pokrajine, ampak tudi oziroma predvsem zaradi izjemne kulinarične ponudbe.

Prekmurska kulinarika je preprosta, a polnega okusa in iz sestavin, ki jih ponuja lokalno okolje. Tipične sestavine so ajda, bučno olje in zaseka, v sladicah pa pogosto tudi mak. Kuharski mojstri Term 3000 - Moravske Toplice so si zadali, da bo prav vsak obiskovalec poskusil in vzljubil prekmursko kulinariko. Njihovi gostje tako lahko okusijo tipične lokalne jedi in te so pri hotelskih gostih dobro sprejete, čeprav seveda ne manjka niti klasične ponudbe za tiste, ki si ne upajo tvegati z novostmi - seveda na svoj račun, saj zaradi tega res veliko zamujajo.

Vračajo se zaradi kulinarike

Če gre ljubezen skozi želodec, potem gre skozi želodec zagotovo tudi naklonjenost določeni destinaciji. Chef Danilo Čurman, vodja kuhinje hotelov Ajda in Livada, in chef Danilo Kozar, vodja kuhinje Hotela Termal in slaščičarski mojster Term 3000, pravita, da številne obiskovalce prekmurska kulinarika tako očara, da se vračajo prav zaradi nje. Tako Čurman kot Kozar sta rojena Prekmurca, ki se ponašata z najvišjimi odličji z državnih in mednarodnih kulinaričnih tekmovanj. 

Terme 3000
Prekmurska gibanica je gotovo najbolj znana prekmurska sladica.

»Pri nas v povsem običajne jedi vključujemo tipične lokalne sestavine. Ajdova moka da jedem prav poseben okus. Hotel Livada recimo ponuja dve kulinarični posebnosti, prva so zelišča s prekmurskih livad, ki obogatijo jedi in napitke. Druga je program »Izberimo dobro«, ki opozarja na pomen kakovostne prehrane za dobro počutje in goste spodbuja k izbiri bolj zdravih jedi,« pravita kuharska mojstra. Zelišča, ki dajejo jedem pristnost in polnost, pa si gostje lahko naberejo kar sami, in sicer v zeliščnem vrtu na terasi Hotela Livada, kar je vsekakor še dodatna zanimivost.

Posebne sezonske ponudbe in Prekmurski večeri

Prekmurske jedi, kot so meso iz tünke, pajani krüj z zaseko, bujta repa, bograč in retaši, lahko v termah pokusite v prvotni in modernejši izvedbi. Vedno pa seveda začinjeno z lokalnimi in sezonskimi sestavinami. V domačih specialitetah obiskovalci uživajo tudi na prekmurskih večerjah, ki jih vsak teden prirejajo v hotelskih restavracijah. »Na jedilniku so same dobrote, in sicer ciganska pečenka, bograč, ajdova kaša, prekmurske testenine s šunko in smetano, pa prekmurska gibanica, posolanka, odlični jabolčni in skutni zavitki in še boljša vina, v zimskem času pa celo koline,« pravita chefa, ki sta ob tej priložnosti oblečena v tradicionalno prekmursko opravo, jedi pa pripravljata in ponudita v kotličkih in lončenem posodju.

Terme 3000
Prekmurska chefa Danilo Čurman in Danilo Kozar iščeta navdih pri kulinaričnem ustvarjanju v lokalnih sestavinah.

Prekmurska gibanica - kraljica slovenskih sladic 

Morda se pri okušanju sladic slovenske kuhinje marsikdo ne bi mogel odločiti, ali naj kraljevski prestol zasedejo orehovi štruklji, pehtranova potica, blejska kremna rezina ali prekmurska gibanica, Prekmurci pa so enotni - prekmurska gibanica je kraljica slovenskih sladic. A Njeno visočanstvo nikakor ni edina sladica, ki je v Termah 3000 vredna omembe. 

Terme 3000
Sadna šarlota Štrokljino gnezdo kot poklon pernatim prekmurskim pticam.

»V slaščičarni pripravljamo tudi Locato Panonio, modernejšo izpeljanko prekmurske gibanice, edinstveno torto z bučnimi semeni, sadno šarloto Štrokljino gnezdo, čokoladno pomarančno kroglico, sladici Jagodni val in Bezgov cvet,« našteva chef Čurman in dodaja, da vsak lahko najde sladico, ki mu nariše nasmeh na obraz.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 13, 21. 6. 2019

Estrada

raiven
Na operacijski mizi

Raiven se je ustrašila za svoje življenje

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

Zanimivosti

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?