Okusen zrezek lahko hitro postane prava nočna mora za tistega, ki ga uživa, če kos mesa ni bil spečen po njegovem okusu. Stejki so prava poslastica, če se pri njihovi pripravi upoštevata temperatura in čas pečenja. Za pripravo na žaru je najbolje, da je odrezan na debelino 2,5–3 centimetre, saj je sicer peka nekoliko bolj zakomplicirana in lahko hitro pride do tega, da je na zunaj pečen preveč, na notranji strani pa premalo. Načeloma velja, da je zrezek zelo okusen tudi, če ga pred peko niti ne posolite in to storite šele takrat, ko že počiva. Vseeno pa lahko vanj vtrete nekaj olja ter ga posolite in popoprate tudi, preden ga položite na vroč žar. Okus bo neverjeten v obeh primerih.
Kako veste, da je zrezek pečen?
Čeprav nekateri vrhunski kuharji ne odobravajo uporabe termometra, pri domačih žar mojstrih ta ni prepovedan. Upoštevajte pa temperaturne želje svojih okuševalcev.
Temperatura znotraj: 49–52 °C Barva znotraj: modro-rdeča do rdeča
Temperatura znotraj: 52–57 °C Barva znotraj: rdeča do rožnata
Temperatura znotraj: 57–63 °C Barva znotraj: rožnata
Temperatura znotraj: 63–68 °C Barva znotraj: rožnata do sivo-rjava
Temperatura znotraj: najmanj 63 °C Barva znotraj: sivo-rjava