Zanimivosti

Hrustljavi beluši s paradižnikovo salso

M. O. Ž., Zarja
30. 6. 2019, 16.01
Deli članek:

Obožujete beluše? Da? Kaj pa, če danes pripravite jed iz te okusne zelenjave po našem receptu?

Revija Zarja
Mmm ... Za prste obliznit'.

Hrustljavi beluši s paradižnikovo salso

Za 4 osebe Priprava: 60 minut

Sestavine: 500 g belušev, sol, 1 šopek drobnjaka, 200 g svežega mladega sira, poper, 1 zavoj listnatega testa, 1 jajce. Za salso: 500 g zrelih paradižnikov, 1 rdeča čebula, 1 rdeč feferon, nekaj vejic peteršilja, 5 žlic olivnega olja, sol, poper.

Priprava: Beluše ostrgamo in jim odstranimo spodnji, oleseneli del. Od dve do štiri minute jih blanširamo v vreli slani vodi. Potem jih potopimo v ledeno vodo in odložimo na papirnato kuhinjsko brisačo. Drobnjak sesekljamo in zmešamo z mladim sirom. Solimo, popramo. Testo razvaljamo, namažemo s svežim sirom, narežemo na trakove in spiralno zavijemo okrog belušev. Jajce razžvrkljamo, z njim namažemo palčke in potresemo s poprom. Palčke položimo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko, in pečemo 20–25 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj. Ponudimo s paradižnikovo salso, ki jo pripravimo tako, da paradižnike na drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in prav tako sesekljamo. Feferonu odstranimo semena in ga sesekljamo. Zmešamo paradižnik, čebulo, feferon, sesekljan peteršilj in olje, solimo ter popramo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 26, 24. 6. 2019.