Zanimivosti

Njoki s špinačo

M. O. Ž., Zarja
28. 3. 2019, 16.01
Deli članek:

Svežo špinačo odlikujejo krhki in izrazito zeleni listi, bogati z antioksidanti in vitaminom K. Ker vsebuje zelo malo maščob in kalorij ter je lahko prebavljiva, je nepogrešljiva sestavina številnih diet.

Revija Zarja
Njoki

Njoki s špinačo

Za 4 osebe

Priprava: 40 minut

Sestavine: 1 glavica česna, 185 ml olivnega olja, 400 g špinače, 40 g nastrganega parmezana, 500 g njokov, 25 g masla, 1 žlica belega vinskega kisa, 240 g rikote.

Priprava: Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Na kos aluminijaste folije položimo glavico česna, ga pokapljamo z žlico olja in zavijemo. Položimo na dno pekača in pečemo pol ure. Stroke česna (brez olupkov) stisnemo v mešalnik k špinači, parmezanu in 125 ml olja. Solimo, popramo in ukašimo do gladkega. Njoke skuhamo v vreli slani vodi. Kuhane odcedimo, 80 ml vode prihranimo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in maslo ter 4–5 minut pražimo njoke. Dodamo kis, prihranjeno vodo in špinačno omako. Premešamo. Njoke razdelimo na krožnike, potresemo z rikoto, parmezanom in listi mlade špinače.

Objavljeno v reviji Zarja št. 12, 19. 3. 2019.