Pecivo z olivnim oljem in timijanom
Sestavine za pekač premera 22 cm:
250 ml grškega jogurta (polnomastnega ali 2 %)
160 ml olivnega olja (+ za namastitev pekača)
160 ml medu
1 žlička drobno sesekljanega svežega timijana
1 žlička naribane limonine lupinice
3 jajca (velikosti L)
200 g moke
1/2 žličke pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone
1/4 žličke soli
Pečico segrejte na 160 stopinj. Okrogel pekač premera 22 cm rahlo namastite z olivnim oljem, obložite s papirjem za peko in ga rahlo namastite.
V večji skledi zmešajte jogurt, olivno olje, med, timijan in limonino lupinico. Eno za drugim dodajte jajca.
Vsakega temeljito umešajte, preden dodate naslednjega. Dodajte moko, pecilni prašek, sodo in sol. Z gumijasto lopatko mešajte, dokler ni testo skorajda brez grudic, pazite, da ga ne mešate preveč.
S testom napolnite pekač in ga gladko poravnajte. Pecite ga od 40 do 45 minut, dokler ni površina zlato rjava in pecivo prestane testa z zobotrebcem.
Pečeno pecivo prestavite na rešetko in ga pustite počivati v pekaču 10 minut. Nato z nožem razrahljajte obod in kolač prevrnite oziroma prestavite na rešetko ali krožnik.
Ponudite toplega ali sobne temperature. Ostanek peciva zavijte v prozorno folijo. Pri sobni temperaturi se obdržijo do 5 dni.