Zanimivosti

Iz enega pekača: pecivo z olivnim oljem in timijanom

Vera Simončič, Ženska
9. 3. 2019, 16.01
Deli članek:

Veliko jedi in uravnoteženih obrokov se lahko pripravi v eni sami posodi, tako da bo tudi čim manj pomivanja, jedi pa se bolj ali manj »pripravijo« same.

Dreamstime
Pecivo z olivnim oljem in timijanom

Pecivo z olivnim oljem in timijanom

Sestavine za pekač premera 22 cm:
250 ml grškega jogurta (polnomastnega ali 2 %)
160 ml olivnega olja (+ za namastitev pekača)
160 ml medu
1 žlička drobno sesekljanega svežega timijana
1 žlička naribane limonine lupinice
3 jajca (velikosti L)
200 g moke
1/2 žličke pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone
1/4 žličke soli

Pečico segrejte na 160 stopinj. Okrogel pekač premera 22 cm rahlo namastite z olivnim oljem, obložite s papirjem za peko in ga rahlo namastite.

V večji skledi zmešajte jogurt, olivno olje, med, timijan in limonino lupinico. Eno za drugim dodajte jajca.

Vsakega temeljito umešajte, preden dodate naslednjega. Dodajte moko, pecilni prašek, sodo in sol. Z gumijasto lopatko mešajte, dokler ni testo skorajda brez grudic, pazite, da ga ne mešate preveč.

S testom napolnite pekač in ga gladko poravnajte. Pecite ga od 40 do 45 minut, dokler ni površina zlato rjava in pecivo prestane testa z zobotrebcem.

Pečeno pecivo prestavite na rešetko in ga pustite počivati v pekaču 10 minut. Nato z nožem razrahljajte obod in kolač prevrnite oziroma prestavite na rešetko ali krožnik.

Ponudite toplega ali sobne temperature. Ostanek peciva zavijte v prozorno folijo. Pri sobni temperaturi se obdržijo do 5 dni.

Objavljeno v reviji Ženska št. 1, 7. 1. 2019.