Pita z jagodami in rabarbaro
90 minut
Sestavine za 8 oseb (pekač premera 26 cm):
Testo:
· 300 g moke
· 1,5 čajni žlički pecilnega praška (polovico zavitka)
· 3 čajne žličke vaniljinega sladkorja (en zavitek)
· 100 g sladkorja
· 200 g masla
· 1 jajce
· 100 g kisle smetane
Nadev:
· 100 g narezanih jagod
· 100 g narezane rabarbare
· 2,5 dl sladke smetane
· 3 jajca
· 100 g sladkorja
· Čajna žlička vaniljevega ekstrakta
Priprava:
Moko, pecilni prašek in vaniljin sladkor damo v večjo posodo in premešano, dodamo nekoliko razmehčano maslo v kosih, sladkor, jajce in kislo smetano. Hitro zamesimo testo, oblikujemo hlebček, ga zavijemo v folijo in pustimo počivati na hladnem vsaj eno uro.
Testo razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo pečemo na prej ogreti pečici na 180 °C 15 minut, nato ga vzamemo iz pečice in nanj enakomerno razporedimo jagode in rabarbaro. Penasto zmiksamo jajca in sladkor, dodamo sladko smetano in vaniljev ekstrakt ter dobljeno kremo polijemo po nadevu. Postavimo nazaj v pečico in pečemo še 30 minut.