Zanimivosti

Pikantna zeljna juha

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
8. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Kislo zelje naj bo večkrat v naših krožnikih, saj je odlična, tradicionalno slovenska in predvsem zdrava zelenjava.

Revija Zarja
Pikantna juha

Pikantna zeljna juha

Za 8 oseb

Priprava: 40 minut

Sestavine: 1 čebula, 1 korenje, 600 g krompirja, 1 rdeč feferon, 1 šopek peteršilj, 1 majhna konzerva (250 g belega fižola), 150 g kuhane dimljene klobase, 50 g masla, 800 g kislega zelja, 1 velika pločevinka pelatov, 1,25 l čiste juhe.

Priprava: Olupimo čebulo, korenje in krompir. Čebulo sesekljamo, korenje in krompir narežemo na centimeter velike koščke. Feferonu odstranimo semena in ga sesekljamo. Peteršilj splaknemo z mrzlo vodo, osušimo, osmukamo in sesekljamo. Fižol stresemo iz pločevinke, splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Klobaso narežemo na rezine. V ponvi segrejemo maslo ter približno 5 minut pražimo čebulo, korenje, krompir in feferon. Dodamo kislo zelje, pelate in zalijemo z juho, zavremo in kuhljamo 20 minut. Nazadnje vmešamo še fižol in klobaso, dobro pregrejemo in potresemo s peteršiljem.

Objavljeno v reviji Zarja št. 9, 26. 2. 2019.