Zanimivosti

To je slastna enolončnica z govedino in maslenko

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
23. 2. 2019, 11.01
Deli članek:

Med jedmi, ki jih jemo z žlico, so v zimskih mesecih enolončnice absolutne zmagovalke. Krepke juhe s koščki mesa in veliko zelenjave nas preskrbijo z vsemi potrebnimi hranili, ogrejejo in okrepčajo. Lahko jih jemo več dni, presežek pa shranimo v zamrzovalnik.

Revija Zarja
Enolončnica z govedino in maslenko

Enolončnica z govedino in maslenko

Za 6 oseb

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Priprava: 125 minut

Sestavine: 1 velika čebula, 3 stroki česna, 150 g stebelne zelene, 300 g šampinjonov, 100 g korenja, 1 kg buče maslenke, 200 g paradižnika, 5 žlic olivnega olja, 700 g govedine, 1 lovorov list, 4 vejice timijana, 4 vejice rožmarina, sol, poper, 2 žlici sesekljanega peteršilja.

Priprava: Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Očistimo zeleno in gobe ter oboje narežemo na koščke. Korenje ostrgamo in narežemo na koleščke. Buči odstranimo semena in olupek ter meso narežemo na koščke. Paradižnik umijemo in na drobno zrežemo. Pripravljeno zelenjavo, razen česna in paradižnika, pražimo 5 minut na dveh žlicah olivnega olja v loncu. Potem jo stresemo iz lonca in prihranimo. Meso narežemo na koščke in popražimo na preostalem olju. Zalijemo s poldrugim litrom vode, zavremo, dodamo sol, poper, česen, lovor in zelišča. Kuhljamo na zmernem ognju poldrugo uro. Potem dodamo v lonec še praženo zelenjavo in koščke paradižnika. Segrevamo do vrenja in v pokritem loncu kuhljamo še 5–10 minut. Nazadnje potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 7, 12. 2. 2019.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja