Klasične palačinke
Sestavine za 4 osebe:
100 g moke
2 jajci
pribl. 200 ml mleka
ščepec soli in sladkorja
Priprava:
Z metlico, električnim mešalnikom ali paličnim mešalnikom vse sestavine zmešajte v gladko testo. Testo pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut.
Po počivanju testo temeljito premešajte in po potrebi dodajte še moko ali mleko.
Segrejete ponev pri najvišji temperaturi in jo po potrebi rahlo namastite. V vročo ponev zlijte zajemalko testa in ga med obračanjem ponve čim hitreje čimbolj enakomerno razporedite. Palačinko specite na eni strani, nato jo obrnite in specite še na drugi.
Pečeno palačinko položite na krožnik in ponavljajte postopek, dokler vam ne zmanjka testa.
Majin nasvet:
Obstaja kar nekaj različic klasičnega testa za palačinke. Del mleka lahko nadomestite z vodo ali z gazirano vodo. V testo lahko umešate žlico olja ali stopljenega masla in sladkor. Lahko ga odišavite z vaniljo ali cimetom ali pa del moke nadomestite z mletimi mandlji ali lešniki.
Palačinke naj bodo čim bolj tanke in rahle, zato mora biti testo dovolj redko, palačinke pa spečene v čim krajšem času.