Zrezki iz cvetače z omako aioli
Sestavine za 2 osebi:
Za omako:
1,5 žlice majoneze (veganske)
1 strok česna
1/4 limone
1 žlica worcestrske omake
sol, poper
Za »zrezke«:
1 glava cvetače
2 žlici olja
1 žlica začimb po želji (kumina, koriander, čili …)
sol, poper
Priprava:
Za omako zmešajte majonezo, sesekljan česen, worcestrsko omako in limonin sok. Po okusu začinite s soljo in poprom ter do uporabe shranite v hladilnik.
Pečico segrejte na 200 stopinj.
Cvetači odstranite zunanje liste in jo operite. Nato ji prirežite kocen in jo po dolgem narežite na približno 1,5 cm debele rezine. Uporabite središčne rezine s kocenom, stranske so za peko kot zrezki manj primerne, zato jih uporabite drugje.
Rezine premažite z oljem in na obeh straneh krepko začinite.
Preostalo olje pri visoki temperaturi segrejte v ponvi, primerni za peko v pečici pri visoki temperaturi. Nanj položite cvetačne »zrezke« in jih na vsaki strani pecite približno 1 minuto, da se močno zapečejo. Ponev odstavite, zrezke obrnite in ponev za 10 minut postavite v pečico, da se zmehčajo.
Ponudite jih z omako aioli in krompirjevim pirejem.