Zanimivosti

Vegansko: zrezki iz cvetače z omako aioli

V. S., Maja
14. 2. 2019, 11.01
Deli članek:

Poskrbite za zdravo prehrano in si večkrat privoščite jed brez mesa. Danes pripravljamo zrezke iz cvetače s slastno omako.

Dreamstime
Zrezki iz cvetače

Zrezki iz cvetače z omako aioli

Sestavine za 2 osebi:

Za omako:
1,5 žlice majoneze (veganske)
1 strok česna
1/4 limone
1 žlica worcestrske omake
sol, poper

Za »zrezke«:
1 glava cvetače
2 žlici olja
1 žlica začimb po želji (kumina, koriander, čili …)
sol, poper

Priprava:

Za omako zmešajte majonezo, sesekljan česen, worcestrsko omako in limonin sok. Po okusu začinite s soljo in poprom ter do uporabe shranite v hladilnik.

Pečico segrejte na 200 stopinj.

Cvetači odstranite zunanje liste in jo operite. Nato ji prirežite kocen in jo po dolgem narežite na približno 1,5 cm debele rezine. Uporabite središčne rezine s kocenom, stranske so za peko kot zrezki manj primerne, zato jih uporabite drugje.

Rezine premažite z oljem in na obeh straneh krepko začinite.

Preostalo olje pri visoki temperaturi segrejte v ponvi, primerni za peko v pečici pri visoki temperaturi. Nanj položite cvetačne »zrezke« in jih na vsaki strani pecite približno 1 minuto, da se močno zapečejo. Ponev odstavite, zrezke obrnite in ponev za 10 minut postavite v pečico, da se zmehčajo.

Ponudite jih z omako aioli in krompirjevim pirejem.

Objavljeno v reviji Maja št. 3, 1. 2. 2019.