15 minut
Karamelizirane plantane
Sestavine za 4 osebe
1 žlica masla
rjavi sladkor, med ali javorov sirup po okusu
2 plantani
80 ml jabolčnega soka
1,5 žličke mletega cimeta
orehi, nastrgan kokos
Priprava:
Plantane razpolovite po dolgem in še počez.
V ponvi segrejte maslo, dodajte sladkor ali drugo vrsto sladila in pri srednji temperaturi kuhajte, da vse skupaj rahlo karamelizira (približno 2 minuti).
V ponev dodajte plantane, jih zalivajte s karamelom in kuhajte, dokler se ne zmehčajo (približno 3 minute). Nato prilijte jabolčni sok in vse skupaj kuhajte še minuto, da se sok rahlo zgosti. Umešajte cimet in odstavite.
Plantane razporedite po krožnikih, jih prelijte s karamelom ter posujte s kokosom in orehi.
Majin namig
Plantane so vrsta banan, ki so namenjene kuhanju, saj surove niso užitne. Med pečenjem oz. kuhanjem razvijejo prijeten sladko-kisel okus. Če jih ne najdete na trgovskih policah, jih v receptu lahko zamenjate z bananami.