Zanimivosti

Karamelizirane plantane za slajši dan!

V. S., Maja
13. 2. 2019, 16.01
Deli članek:

Toplo pečeno sadje nas oskrbi z vitamini, ne obremeni postave in poteši našo željo po sladkem.

Profimedia
Karamelizirane plantane

15 minut

Karamelizirane plantane

Sestavine za 4 osebe
1 žlica masla
rjavi sladkor, med ali javorov sirup po okusu
2 plantani
80 ml jabolčnega soka
1,5 žličke mletega cimeta
orehi, nastrgan kokos

Priprava:

Plantane razpolovite po dolgem in še počez.

V ponvi segrejte maslo, dodajte sladkor ali drugo vrsto sladila in pri srednji temperaturi kuhajte, da vse skupaj rahlo karamelizira (približno 2 minuti).

V ponev dodajte plantane, jih zalivajte s karamelom in kuhajte, dokler se ne zmehčajo (približno 3 minute). Nato prilijte jabolčni sok in vse skupaj kuhajte še minuto, da se sok rahlo zgosti. Umešajte cimet in odstavite.

Plantane razporedite po krožnikih, jih prelijte s karamelom ter posujte s kokosom in orehi.

Majin namig

Plantane so vrsta banan, ki so namenjene kuhanju, saj surove niso užitne. Med pečenjem oz. kuhanjem razvijejo prijeten sladko-kisel okus. Če jih ne najdete na trgovskih policah, jih v receptu lahko zamenjate z bananami.

Objavljeno v reviji Maja št. 2, 18. 1. 2019.