Zanimivosti

Krvavice v testu z jabolčno čežano

M. O. Ž., Zarja
30. 1. 2019, 11.01
Deli članek:

Čeprav krvavice navadno strežemo s kislim zeljem ali repo, v družbi praženega krompirja ali matevža (pretlačenega fižola s krompirjem), jih lahko ponudimo tudi drugače.

Revija Zarja
Krvavice v testu

Krvavice v testu z jabolčno čežano

Za 6 oseb

Priprava: 60 minut

Pečenje: 10–15 minut 

Sestavine: 4 jabolka, 2 cl pomarančnega likerja, 50 ml jabolčnega soka, 80 g sladkorja, 1 rdeča čebula, 150 g masla, 100 ml sadnega kisa, 200 ml čiste zelenjavne juhe, 1 žlička soli, poper, 2 žlici škroba, 400 g krvavic, zavitek listnatega testa, 30 g sveže nastrganega parmezana, timijan, rožmarin, 1 bio limona.

Priprava: Za čežano olupimo tri jabolka, odstranimo pečke in jih narežemo na rezine. Skupaj s pomarančnim likerjem, jabolčnim sokom in 60 g sladkorja vremo v posodi 5 minut. Odstavimo z ognja in ukašimo v čežano. Za omako čebulo olupimo in sesekljamo. Popražimo jo na 30 g masla, zalijemo s kisom in juho. Solimo, popramo, dodamo žlico jabolčnega čežane in zgostimo s škrobom. Krvavice narežemo na 6 enako velikih kosov. Testo razgrnemo oziroma razvaljamo, narežemo na 6 kosov, jih premažemo z 80 g tekočega masla in potresemo s parmezanom, osmukanim timijanom, soljo in poprom. Na testo položimo kose krvavic, jih zvijemo v zvitek, namažemo s preostalim maslom in pečemo 10–15 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Zvitke vmes obrnemo. Preostalo jabolko olupimo, mu odstranimo pečke in ga narežemo na krhlje. V ponvi jih karameliziramo na 20 g sladkorja in izboljšamo s koščkom masla, 1 vejico rožmarina, limonino lupino in sokom. Zvitke ponudimo s krhlji jabolk, čebulno omako in jabolčno čežano. Za popoln obrok postrežemo zraven še pire krompir.

Objavljeno v reviji Zarja št. 4, 22. 1. 2019.