Slana torta s pečenicami in kislim zeljem
Za 6 oseb
Priprava: 55 minut
Pečenje: 45 minut
Sestavine: 1 velika čebula, 1 hlebec domačega kruha, 3 jajca, 1 žlica gorčice, 100 ml mleka, 150 ml smetane, sol, poper, muškatni orešček, 50 g masti, 700 g pečenic, 400 g kislega zelja, sveža zelišča.
Priprava: Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Kruh narežemo na 4–5 mm tanke rezine, ki jih potem še prepolovimo. Jajca razžvrkljamo z gorčico, mlekom in smetano ter solimo, popramo in potresemo z naribanim muškatnim oreščkom. V ponvi segrejemo mast in pečenice na vsaki strani pražimo po 2 minuti. Klobase vzamemo iz ponve, v njej pa popražimo čebulo (5–6 minut). Dodamo kislo zelje, sol in poper. Pečico ogrejemo na 180 stopinj in na dno okroglega pekača za pite (s premerom 22 cm) zložimo rezine kruha. Nanj porazdelimo kislo zelje in na vrh klobase. Prelijemo jih z jajčno zmesjo. Torto postavimo v pečico in pečemo 45 minut. Pečeno potresemo s sveže sesekljanimi zelišči.