Zanimivosti

Slana torta s pečenicami in kislim zeljem za božansko kosilo!

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
29. 1. 2019, 11.01
Deli članek:

Priprava kolin je slovenska tradicija in dediščina, pa tudi kulinarični praznik, ki nam popestri jedilnik zimskih dni. Zdaj je čas za klobase vseh vrst, med katerimi nam najbolj teknejo krvavice in pečenice.

Revija Zarja
Torta s kislim zeljem

Slana torta s pečenicami in kislim zeljem

Za 6 oseb

Priprava: 55 minut

Pečenje: 45 minut

Sestavine: 1 velika čebula, 1 hlebec domačega kruha, 3 jajca, 1 žlica gorčice, 100 ml mleka, 150 ml smetane, sol, poper, muškatni orešček, 50 g masti, 700 g pečenic, 400 g kislega zelja, sveža zelišča.

Priprava: Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Kruh narežemo na 4–5 mm tanke rezine, ki jih potem še prepolovimo. Jajca razžvrkljamo z gorčico, mlekom in smetano ter solimo, popramo in potresemo z naribanim muškatnim oreščkom. V ponvi segrejemo mast in pečenice na vsaki strani pražimo po 2 minuti. Klobase vzamemo iz ponve, v njej pa popražimo čebulo (5–6 minut). Dodamo kislo zelje, sol in poper. Pečico ogrejemo na 180 stopinj in na dno okroglega pekača za pite (s premerom 22 cm) zložimo rezine kruha. Nanj porazdelimo kislo zelje in na vrh klobase. Prelijemo jih z jajčno zmesjo. Torto postavimo v pečico in pečemo 45 minut. Pečeno potresemo s sveže sesekljanimi zelišči.

Objavljeno v reviji Zarja št. 4, 22. 1. 2019.