Limonin šodo z grenivko
30 minut
Sestavine za 6 oseb:
3 grenivke
2 jajci
2 rumenjaka
150 g sladkorja
125 ml limoninega soka (sveže iztisnjenega)
50 g hladnega masla
Priprava:
Grenivke olupite z ostrim nožem, odstranite jim tudi beli del lupine. Iz membran izrežite krhlje in jih porazdelite po kozarcih. Maslo narežite na štiri kose.
V kovinski skledi stepite jajci, rumenjaka in sladkor. Skledo postavite nad lonec z vrelo vodo in stepajte, da se speni (pribl. 2 minuti). Med stepanjem počasi dolijte tretjino limoninega soka in stepajte, da se zgosti (pribl. 1 minuto). Nato dodajte polovico preostalega limoninega soka in znova stepajte, da se zgosti (pribl. 1 minuto). Ponovite s preostalim sokom. Nadaljujte s kuhanjem in stepanjem, dokler se mešanica na zgosti in krema doseže 75 stopinj (še pribl. 8 minut).
Šodo odstavite in drugega za drugim umešajte kose masla. Sladico lahko ponudite toplo ali hladno.