Zanimivosti

Specite sočno punčevo torto!

V. S., Maja
8. 1. 2019, 16.01
Posodobljeno: 9. 1. 2019, 08.55
Deli članek:

Najdite navdih v sladki Budimpešti in okusih, v katerih smo od nekdaj uživali.

Revija Maja
Punčeva torta

Punčeva torta 

65 min 

Sestavine za biskvit
12 jajc, rumenjake in beljake ločimo
12 žlic moke
12 žlic sladkorja v prahu
1 zavitek pecilnega praška
ščep soli

In še:
2 žlici malinove marmelade
100 ml vode
100 ml malinovca
2 žlici ruma
sok 1 pomaranče in 1 limone
100 g sladkorja
200 g sladkorja v prahu
nekaj kapljic limoninega soka
100 ml malinovca
1 beljak
100 ml marelične marmelade
piškotne drobtine, po želji

Priprava:

1. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake in sladkor kremasto stepemo, dodamo čvrsto stepene beljake in ščepec soli. Postopoma dodamo moko, zmešano s pecilnim praškom. Zmes razporedimo v dva namaščena in pomokana pekača. Pečico razgrejemo na 180 °C. Pečemo od 20 do 25 minut. Prvi biskvit prečno prerežemo na pol - s tem ustvarimo vrh in dno torte. Drugi biskvit narežemo na kocke z robom 1-1,5 cm.

2. V kozici skupaj pristavimo vodo, marmelado, malinovec, rum, sladkor in sok pomaranče in limone. Tako nastali sirup pokapljamo po biskvitnih kockah in temeljito zmešamo.

3. Prerezana biskvita premažemo z marelično marmelado. Enega od njih položimo nazaj v tortni model, prekrijemo s prepojenimi kockami in pokrijemo z drugim odrezanim delom biskvita. Nežno pritisnemo navzdol, nato pa torto položimo v hladilnik za najmanj 6 ur.

4. Medtem pripravimo preliv. Vse sestavine razen drobtin v kovinski skledi gladko stepemo, nato pa nad vodno kopeljo toliko pogrejemo, da bomo preliv lažje mazali.

5. Torto vzamemo iz hladilnika ter jo po vrhu in ob straneh premažemo s prelivom. Ob strani posipamo s piškotnimi drobtinami. Preden torto narežemo, počakamo, da se preliv strdi.

Objavljeno v reviji Maja št. 26, 21. 12. 2018.