Recepte za to okusno slaščico smo našli v novi kuharici Sladice iz Budimpešte, ki je izšla pri založbi Totaliteta.
75 min
Sestavine za torto:
6 jajc
160 g sladkorja
130 g moke
40 g kakava v prahu
100 g stopljenega masla
In še:
marelična marmelada
375 g srednje grenke čokolade
50 ml olja
600 ml sladke smetane
čokoladna kuvertura
pol žličke olja
1. Jajca v kovinski skledi stepemo s sladkorjem. Pripravimo vodno kopel: pristavimo velik lonec vode, in ko voda zavre, čez lonec položimo skledo s stepenimi jajci, potem pa počasi ter nežno stepamo. Odstavimo z vročine, še preden zavre, in nadaljujemo s stepanjem, da dobimo čvrsto peno. Postopoma nežno, žlico po žlico, umešamo kakav in moko, nato dodamo še stopljeno maslo.
2. Pečico razgrejemo na 180 °C. Zmes enakomerno razporedimo v namaščen in pomokan tortni model. Pečemo 35 minut, nato torto vzamemo iz pečice in jo zvrnemo na rešetko.
3. Ohlajeno prečno enkrat prerežemo in spodnji del premažemo z marmelado.
4. Za pripravo kreme čokolado in olje stopimo nad vodno kopeljo (opis postopka zgoraj). Hladno smetano čvrsto stepemo in jo dodamo stopljeni čokoladi. Polovico z marmelado namazane torte prestavimo nazaj v pekač, čez marmelado namažemo čokoladno kremo in pokrijemo z drugo polovico torte.
5. Čokoladno kuverturo stopimo v kozici s pol žličke olja in s tem prelijemo torto. Preden jo ponudimo, jo za 6 do 7 ur postavimo v hladilnik.