Brstični ohrovt in šampinjoni za sirov fondi
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Pečenje: 37 minut
Sestavine: 500 g brstičnega ohrovta, 250 g rjavih šampinjonov, 1 vejica rožmarina, 2 ½ žlice olivnega olja, 1 žlička morske soli, 80 g mesnate dimljene slanine, 1 strok česna, 500 g sira grojer, 300 g sira ementaler, 3 žličke škroba, 375 ml suhega belega vina, 1 žlička limoninega soka, 3 žlice češnjevega žganja, 1 ščepec popra, 1 ščepec nastrganega muškatnega oreščka, 4–6 velikih slanih prest.
Priprava: Pečico ogrejemo na 190 stopinj in obložimo pekač s papirjem za peko. Brstični ohrovt umijemo, odstranimo uvele listke in v glavice križno zarežemo. Gobe očistimo, rožmarin osmukamo in sesekljamo. V posodici zmešamo olivno olje, morsko sol in rožmarin. Polovico mešanice dodamo brstičnemu ohrovtu in dobro premešamo. Drugo polovico dodamo gobam in premešamo. Slanino narežemo na rezine in vanje ovijemo nekaj glavic brstičnega ohrovta in gobic. Brstični ohrovt (s slanino in brez nje) položimo na dno pekača in vstavimo v pečico za 12 minut. Dodamo še gobe (s slanino in brez nje) in pečemo še 20–25 minut. Med peko večkrat premešamo, da se ohrovt in gobe zapečejo z vseh strani. Česen olupimo in s strokom natremo notranjost posode za fondi. Sir naribamo. V posodi zmešamo škrob, belo vino in limonin sok, s sirom dodamo v posodo za fondi in segrevamo do vrenja. Ves čas mešamo. Začinimo s češnjevim žganjem, poprom in muškatnim oreščkom. Preste narežemo na koščke in jih izmenično z gobami in brstičnim ohrovtom nabadamo na vilice ter pomakamo v vroči sir.