Zanimivosti

To je vrhunski recept za slastno pehtranovo potico!

M. O. Ž., Majin božič
27. 12. 2018, 16.01
Deli članek:

Ni praznikov brez potice in ni gospodinje, ne gospodinjca, ki se ne bi vsaj enkrat v življenju lotil peke te tradicionalne slovenske sladice.

Revija Maja
Pehtranova potica

A kako začeti, nadaljevati in končati, da bo testo ravno prav vzhajalo, da bo nadev bogat, končni izdelek pa brez lukenj in drugih nerodnosti, ki se rade zgodijo neveščim rokam?! Odgovor na to vprašanje je preprost - tako, da se učimo od tistih, ki so mojstri na področju sladke peke. In prav takšne najdemo v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, kjer izkušeni profesorji učijo dijake sladke peke. Tudi za to, da bi svoje znanje delili še z drugimi, so lani izdali kuharsko knjigo KRUHarije & CUKRnije, iz katere je tudi spodnji recept.

Pehtranova potica 

Za testo
330 g pšenične gladke moke (tip 500)
40 g rumenjakov
28 g sladkorja
15 g kvasa
40 g masla
3 g soli
160 g toplega mleka
10 g vaniljinega sladkorja
lupinica polovice limone
rum

Za nadev
150 g masla
250 g kisle smetane
100 g drobtin
100 g sladkorja
60 g rumenjakov
90 g beljakov
20 g suhega pehtrana
vaniljin sladkor
rum
limonina lupinica
Za premaz
1 jajce

Postopek

Za testo moko presejemo v skledo, na en rob dodamo sol, na drugo stran nadrobimo kvas.

Mleko in maslo segrejemo do 38 °C, dodamo rumenjake, sladkor in dišave ter dobro premešamo.

Vse skupaj vlijemo k moki in zamesimo gladko, nelepljivo testo.

Oblikujemo ga v hlebček in pustimo vzhajati toliko časa, da se njegova prostornina podvoji.

Medtem za nadev segrejemo maslo in na njem prepražimo drobtine. Malo ohladimo.

Ohlajenim drobtinam dodamo rumenjake, vaniljin sladkor, rum, limonino lupinico, polovico sladkorja in premešamo.

Beljake in drugo polovico sladkorja stepemo v trd sneg in primešamo k zmesi za nadev.

Vzhajano testo razvaljamo 4 mm debelo.

Enakomerno ga namažemo s pehtranovim nadevom in tesno zvijemo.

Potico položimo v pomaščen model in večkrat prebodemo.

Znova jo pustimo vzhajati, da se prostornina podvoji.

Preden damo potico peč, jo premažemo z raztepenim jajcem.

Pečemo pri 170 ˚C 60 minut.

Po peki potico skupaj z modlom obrnemo. Po 15 minutah model odstranimo.

Potico pustimo, da se ohladi, nato jo posujemo s sladkorjem v prahu.

Objavljeno v reviji Majin božič, 21. 11. 2018.

Estrada

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce

damjan murko 1
Pogumni načrti

Bo Damjan Murko nastopil v Stožicah?

Zanimivosti

panuozzo1
Slastna alternativa

Panuozzo – še ena zvezda iz sveta pice

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?