A kako začeti, nadaljevati in končati, da bo testo ravno prav vzhajalo, da bo nadev bogat, končni izdelek pa brez lukenj in drugih nerodnosti, ki se rade zgodijo neveščim rokam?! Odgovor na to vprašanje je preprost - tako, da se učimo od tistih, ki so mojstri na področju sladke peke. In prav takšne najdemo v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, kjer izkušeni profesorji učijo dijake sladke peke. Tudi za to, da bi svoje znanje delili še z drugimi, so lani izdali kuharsko knjigo KRUHarije & CUKRnije, iz katere je tudi spodnji recept.
Pehtranova potica
Za testo
330 g pšenične gladke moke (tip 500)
40 g rumenjakov
28 g sladkorja
15 g kvasa
40 g masla
3 g soli
160 g toplega mleka
10 g vaniljinega sladkorja
lupinica polovice limone
rum
Za nadev
150 g masla
250 g kisle smetane
100 g drobtin
100 g sladkorja
60 g rumenjakov
90 g beljakov
20 g suhega pehtrana
vaniljin sladkor
rum
limonina lupinica
Za premaz
1 jajce
Postopek
Za testo moko presejemo v skledo, na en rob dodamo sol, na drugo stran nadrobimo kvas.
Mleko in maslo segrejemo do 38 °C, dodamo rumenjake, sladkor in dišave ter dobro premešamo.
Vse skupaj vlijemo k moki in zamesimo gladko, nelepljivo testo.
Oblikujemo ga v hlebček in pustimo vzhajati toliko časa, da se njegova prostornina podvoji.
Medtem za nadev segrejemo maslo in na njem prepražimo drobtine. Malo ohladimo.
Ohlajenim drobtinam dodamo rumenjake, vaniljin sladkor, rum, limonino lupinico, polovico sladkorja in premešamo.
Beljake in drugo polovico sladkorja stepemo v trd sneg in primešamo k zmesi za nadev.
Vzhajano testo razvaljamo 4 mm debelo.
Enakomerno ga namažemo s pehtranovim nadevom in tesno zvijemo.
Potico položimo v pomaščen model in večkrat prebodemo.
Znova jo pustimo vzhajati, da se prostornina podvoji.
Preden damo potico peč, jo premažemo z raztepenim jajcem.
Pečemo pri 170 ˚C 60 minut.
Po peki potico skupaj z modlom obrnemo. Po 15 minutah model odstranimo.
Potico pustimo, da se ohladi, nato jo posujemo s sladkorjem v prahu.