s. Felicita Kalinšek: Velika slovenska kuharica
Pri Mladinski knjigi so 150 let od prvega izida legendarne Velike slovenske kuharice sestre Felicite Kalinšek izdali njeno dopolnjeno in posodobljeno izdajo. Knjiga je prava zakladnica znanja, s preizkušenimi in zanesljivimi recepti za slane in sladke jedi, primerne za vse priložnosti.
Jubilejno 30. izdajo je prenovila in dopolnila sestra Bernarda Gostečnik, ki je pregledala in posodobila recepte, da so napisani bolj razumljivo in natančno. Dodala je tudi nove recepte za sodobnejše jedi in poskrbela, da so recepti bolj zdravi in bolj v duhu današnjega časa. V posodobljeni in dopolnjeni izdaji je več kot 3000 receptov, od tega več kot 300 novih.
Urška Fartelj: 220 stopinj poševno
Preprosto, sveže in s kruhom pomazano
Urška Fartelj je avtorica priljubljenega bloga 220 stopinj poševno. V svoji prvi knjigi je izbrala 100 najboljših receptov, ki so preprosti za pripravo, okusni in družinam prijazni. In zakaj 220 stopinj poševno? Avtorica pravi: »Ker se pri 220 stopinjah Celzija pripravijo naše najljubše jedi. Vonj sveže pečenega kruha, ki se širi iz pečice, stanovanje spremeni v dom. Z vonjem hrustljavo in zlato zapečenih perutničk pa dom postane »naš dom«. Oboje pripravimo v pečici pri 220 stopinjah Celzija. Kuhajmo poševno! Če nam v življenju od prvih korakov naprej narekujejo, kaj naj jemo, kako se obnašamo, katerih pravil vse naj se v življenju držimo, hodimo skozi življenje z veliko prilagajanja naravnost, naj bo kuhinja prostor, kjer bomo lahko kuhali, ustvarjali po svoje, torej šli poševno. Če nam ni všeč bela moka, jo zamenjajmo za polnozrnato, če nam je ljubše jabolko, z njim zamenjajmo hruško.
Tereza Poljanič: Zdravo, Tereza
Nova kuharska knjiga Tereze Poljanič Zdravo, Tereza! je vezana na recepte iz tretje sezone istoimenske televizijske oddaje, kjer Tereza odkriva kulinarične skrivnosti Slovenije. V knjigi je zvesta svojemu slogu, osredotoča se na preproste in lokalne recepte, ki jim doda kanček prefinjenosti. Recepti so minimalistični, vsebujejo le nekaj sestavin, poudarek pa je na lokalnosti in sezonskosti. Ko preprost način življenja in spoštovanje tega, kar imamo pred nosom, postane vrhunska prefinjenost.
Ana Žontar Kristanc: Anina kuhinja po navdihu
Nova knjiga iz Anine kuhinje je narejena po navdihu. V njej je avtorica zbrala več kot 100 receptov, ki so jo najbolj navdušili v zadnjih letih. Ana je znana po enostavnih in okusnih receptih, ki prepričajo tako otroke kot odrasle in so uporabni v družinski kuhariji, in njena nova knjiga je zvesta tej tradiciji. V knjigi boste tako našli mnogo zanimivih in uporabnih receptov, kot so pica, pripravljena v ponvi, pa čokoladni kolač iz ajdove kaše in japonske, nekaj centimetrov debele puhaste palačinke, domača azijska sladko-kisla omaka in še mnogo več.