A kako začeti, nadaljevati in končati, da bo testo ravno prav vzhajalo, da bo nadev bogat, končni izdelek pa brez lukenj in drugih nerodnosti, ki se rade zgodijo neveščim rokam?! Odgovor na to vprašanje je preprost - tako, da se učimo od tistih, ki so mojstri na področju sladke peke. In prav takšne najdemo v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, kjer izkušeni profesorji učijo dijake sladke peke. Tudi za to, da bi svoje znanje delili še z drugimi, so lani izdali kuharsko knjigo KRUHarije & CUKRnije, v njej pa postregli tudi z receptom za orehovo potico. Zagotovo bo uspela tudi vam.
Orehova potica
Za testo
330 g pšenične gladke moke (tip 500)
40 g rumenjakov
28 g sladkorja
15 g kvasa
40 g masla
3 g soli
160 g toplega mleka
10 g vaniljinega sladkorja
lupinica polovice limone
rum
Za nadev
500 g mletih orehov
250 g mleka
200 g kristalnega sladkorja
90 g beljakov
50 g masla
limonina lupinica
rum
cimet
vaniljin sladkor
Za premaz
1 jajce
Za posip
sladkor v prahu
Za testo moko presejemo v skledo, na en rob dodamo sol, na drugo stran nadrobimo kvas.
Mleko in maslo segrejemo do 38 °C, dodamo rumenjake, sladkor in dišave ter dobro premešamo.
Vse skupaj vlijemo k moki in zamesimo gladko, nelepljivo testo.
Oblikujemo ga v hlebček in pustimo vzhajati toliko časa, da se njegova prostornina podvoji.
Medtem za nadev damo v skledo orehe, polovico sladkorja in dišave. Mleko in maslo zavremo in zlijemo na pripravljene orehe. Stepemo beljake in polovico sladkorja ter primešamo k poparjenim orehom.
Vzhajano testo razvaljamo na 4 mm debelo.
Enakomerno ga namažemo z orehovim nadevom in tesno zavijemo.
Potico položimo v pomaščen model in večkrat prebodemo.
Znova jo pustimo vzhajati, da se prostornina podvoji.
Preden damo potico peč, jo premažemo z raztepenim jajcem.
Pečemo pri 170 ˚C 60 minut.
Po peki potico skupaj z modlom obrnemo. Po 15 minutah model odstranimo.
Potico pustimo, da se ohladi, nato jo posujemo s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Da pri potici preprečimo nastanek luknje, moramo paziti, da sta nadev in testo enake konsistence in temperature.