Zanimivosti

Ni praznikov brez orehove potice!

M. O. Ž., Majin božič
23. 12. 2018, 16.01
Deli članek:

Ni praznikov brez potice in ni gospodinje, ne gospodinjca, ki se ne bi vsaj enkrat v življenju lotil peke te tradicionalne slovenske sladice.

Tomo Jeseničnik
Orehova potica

A kako začeti, nadaljevati in končati, da bo testo ravno prav vzhajalo, da bo nadev bogat, končni izdelek pa brez lukenj in drugih nerodnosti, ki se rade zgodijo neveščim rokam?! Odgovor na to vprašanje je preprost - tako, da se učimo od tistih, ki so mojstri na področju sladke peke. In prav takšne najdemo v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, kjer izkušeni profesorji učijo dijake sladke peke. Tudi za to, da bi svoje znanje delili še z drugimi, so lani izdali kuharsko knjigo KRUHarije & CUKRnije, v njej pa postregli tudi z receptom za orehovo potico. Zagotovo bo uspela tudi vam.

Orehova potica 

Za testo
330 g pšenične gladke moke (tip 500)
40 g rumenjakov
28 g sladkorja
15 g kvasa
40 g masla
3 g soli
160 g toplega mleka
10 g vaniljinega sladkorja
lupinica polovice limone
rum

Za nadev
500 g mletih orehov
250 g mleka
200 g kristalnega sladkorja
90 g beljakov
50 g masla
limonina lupinica
rum
cimet
vaniljin sladkor

Za premaz
1 jajce

Za posip
sladkor v prahu

Za testo moko presejemo v skledo, na en rob dodamo sol, na drugo stran nadrobimo kvas.

Mleko in maslo segrejemo do 38 °C, dodamo rumenjake, sladkor in dišave ter dobro premešamo.

Vse skupaj vlijemo k moki in zamesimo gladko, nelepljivo testo.

Oblikujemo ga v hlebček in pustimo vzhajati toliko časa, da se njegova prostornina podvoji.

Medtem za nadev damo v skledo orehe, polovico sladkorja in dišave. Mleko in maslo zavremo in zlijemo na pripravljene orehe. Stepemo beljake in polovico sladkorja ter primešamo k poparjenim orehom.

Vzhajano testo razvaljamo na 4 mm debelo.

Enakomerno ga namažemo z orehovim nadevom in tesno zavijemo.

Potico položimo v pomaščen model in večkrat prebodemo.

Znova jo pustimo vzhajati, da se prostornina podvoji.

Preden damo potico peč, jo premažemo z raztepenim jajcem.

Pečemo pri 170 ˚C 60 minut.

Po peki potico skupaj z modlom obrnemo. Po 15 minutah model odstranimo.

Potico pustimo, da se ohladi, nato jo posujemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet
Da pri potici preprečimo nastanek luknje, moramo paziti, da sta nadev in testo enake konsistence in temperature.

Objavljeno v reviji Majin božič, 21. 11. 2018.


Estrada

Goran Dragić in Greice Murphy zelo rada obiskujeta restavracijo diVino
Aktual in Goran Dragić

Ali Goran Dragič in Aktual »kuhata« novo zgodbo?

raiven
Na operacijski mizi

Raiven se je ustrašila za svoje življenje

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

Zanimivosti

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?