Cesarska govedina z reduciranim kuhanim vinom
Sestavine za 4 osebe:
4 goveji zrezki (6 cm debeli, po 180 g)
2 šalotki
1 bio pomaranča
60 g mrzlega masla
1 žlica sladkorja
1 cimetova palčka
3 nageljnove žbice
200 ml čiste mesne juhe
2 žlici olja
350 ml rdečega vina
sol, poper
Priprava:
1. Šalotki olupite in narežite na četrtine. Pomarančno lupino naribajte, sok iztisnite.
2. Šalotko popražite na 30 g masla. Potresite s sladkorjem in med mešanjem karamelizirajte. Zmanjšajte ogenj, prilijte pomarančni sok in dobro premešajte. Dodajte pomarančno lupino, cimet, nageljnove žbice in juho. Kuhljajte od 8 do 10 minut.
3. V drugi ponvi segrejte olje in na visoki temperaturi popecite meso. Potem temperaturo znižajte in pecite še od 8 do 10 minut. Pečeno meso vzemite iz ponve in zavijte v alufolijo, da počiva.
4. V ponev zlijte vino in segrevajte do vrenja. Kar se je prijelo dna ponve, postrgajte z lesenimi vilicami. Dodajte tudi šalotkino zmes in segrevajte, da omaka dobi pravo gostoto, potem pa jo precedite in prelijte v manjši lonec. Še enkrat segrejte in dodajte omaki koščke hladnega masla. Poprajte.
5. Meso odvijte, solite in narežite na rezine. Postrezite z omako.
Nasvet
Meso postrezite s pirejem iz krompirja in zelene.