Zanimivosti

Za prste obliznit': mesne kroglice s pirejem

M. O. Ž., Maja
6. 12. 2018, 16.01
Deli članek:

Mleto meso ponuja toliko možnosti. Lahko ga spečemo kot pečenko, oblikujemo v polpete ali kroglice, skuhamo v omaki, uporabimo kot nadev, dodamo enolončnicam, potresemo po testu za pico … Možnosti je res veliko, mi pa vam na krožniku ponujamo recept za mesne kroglice s pirejem.

Revija Maja
Mesne kroglice

Mesne kroglice s pirejem

Sestavine za 4 osebe:
1 čebula
500 g mešanega mletega mesa
2 žlici drobtin
1 žlica gorčice
1 jajce
400 g gob
300 g gomoljne zelene
sol
100 g pancete
400 ml mesne juhe
5 žlic mleka
3 žlice moke
1 kg krompirja
muškatni orešček
100 g masla
100 ml mleka

Priprava:

1. Čebulo olupimo in sesekljamo. Meso, čebulo, drobtine, gorčico in jajce zgnetemo ter oblikujemo štiri kroglice. Postavimo jih na hladno. Očistimo gobe. Zeleno na drobno zrežemo in jo v vreli slani vodi kuhamo od 10 do 15 minut.

2. Kroglice položimo na papir za peko v pekač in pečemo na 200 stopinjah od 12 do 15 minut. Panceto narežemo na drobno, popečemo v ponvi, dodamo gobe. Zalijemo z juho in mlekom, zavremo, potresemo z moko in minuto kuhljamo. Solimo, popramo.

3. Krompir olupimo, narežemo in skuhamo v slani vodi.

4. Zeleno odcedimo, solimo, začinimo z muškatnim oreškom. Dodamo maslo, mleko in vmešamo s krompirjem v pire. Postrežemo z mesno kroglico in gobovo omako.

Objavljeno v reviji Maja št. 24, 23. 11. 2018.