Pistacijevi rombi
60 min
Sestavine za 80 rombov:
3 bio pomaranče
50 g sladkorja
100 g masla
250 g rjavega sladkorja
200 ml smetane za stepanje
250 g mandljevih lističev
100 g grobo nasekljanih pistacij
150 g moke
200 g čokolade
Priprava:
1. Pomaranče umijemo z vročo vodo in dobro osušimo. Z ostrim nožem jih zelo na tanko olupimo, da ni zraven bele spodnje kožice, in lupino narežemo na tanke trakove. Slednje s sladkorjem in 250 ml vode kuhljamo 30 minut, da dobimo kot med gost sirup. Pomarančne trakce vzamemo iz sirupa in odcedimo.
2. V srednje veliki kozici stopimo maslo, mu dodamo rjavi sladkor in smetano ter na hitro pokuhamo. Primešamo pomarančne lupinice, mandlje, pistacije in moko.
3. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Maso razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, centimeter na debelo, in pečemo od 14 do 18 minut.
4. Pečeno testo malce ohladimo, vendar še toplo z ostrim nožem razrežemo na manjše kose v obliki rombov.
5. Čokolado stopimo nad parno kopeljo. Vanjo pomakamo rombe in jih odlagamo na papir za peko, da se čokolada strdi.