Zanimivosti

Specite sami slasten črni kruh

M. S., Maja
21. 11. 2018, 16.01
Deli članek:

Nikoli ni prepozno zamesiti svoj prvi hlebček, uživati v njegovem vonju in okusu ter to srečo deliti s svojimi najbližjimi.

Revija Maja
Črni kruh

Črni kruh

Čas priprave: 150 min 

Čas peke: 60 min

Preberite tudi: Pita za popoln obed v hladnih novembrskih dneh.

Sestavine za 2 hlebca:
850 g polnozrnate ržene moke
1 zavoj kislega testa
1 kocka svežega kvasa
700 ml tople vode
100 g polnozrnate bele moke
4 čajne žličke sladkorja
4 čajne žličke soli

Priprava: 
1.     Polovico ržene moke, kvas, kislo testo, sladkor in 400 ml vode premešamo in pokrijemo. Vzhajati pustimo 60 minut.
2.     Dodamo preostale sestavine in zgnetemo v gladko testo. Pokrijemo ga s prtičem in pustimo na toplem počivati 30 minut.
3.     Testo razdelimo na dva dela in ju položimo v namaščena pekača za kruh. Še enkrat pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 40 minut.
4.     Kruh pečemo 10 minut pri 240 stopinjah in še 50 minut pri 210 stopinjah.

Objavljeno v knjižici revije Maja št. 23, 9. 11. 2018.