Črni kruh
Čas priprave: 150 min
Čas peke: 60 min
Preberite tudi: Pita za popoln obed v hladnih novembrskih dneh.
Sestavine za 2 hlebca:
850 g polnozrnate ržene moke
1 zavoj kislega testa
1 kocka svežega kvasa
700 ml tople vode
100 g polnozrnate bele moke
4 čajne žličke sladkorja
4 čajne žličke soli
Priprava:
1. Polovico ržene moke, kvas, kislo testo, sladkor in 400 ml vode premešamo in pokrijemo. Vzhajati pustimo 60 minut.
2. Dodamo preostale sestavine in zgnetemo v gladko testo. Pokrijemo ga s prtičem in pustimo na toplem počivati 30 minut.
3. Testo razdelimo na dva dela in ju položimo v namaščena pekača za kruh. Še enkrat pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 40 minut.
4. Kruh pečemo 10 minut pri 240 stopinjah in še 50 minut pri 210 stopinjah.