Zanimivosti

Takšnega kruha najbrž še niste jedli!

Revija Maja
7. 11. 2018, 16.01
Deli članek:

Zdaj so jabolka najbolj sočna in čvrsta, kot naročena torej, da vsak dan pojemo vsaj eno in jih vključimo tudi v številne sladice. Celo v sladki kruh.

Revija Maja
Jabolčni kruh

Jabolčni kruh

40 minut + 1 noč

Sestavine za 15 rezin:
1 kg jabolk
100 g rozin
250 g sladkorja
250 g lešnikov
150 g suhih marelic
½ žličke mletih nageljnovih žbic
1 žlička cimeta
1 žlica kakava v prahu
2 cl ruma
500 g moke
1 1/2 zavoja pecilnega praška
drobtine za pekač

Za krokant:
30 g indijskih oreščkov
40 g sladkorja

Za javorjevo maslo:
130 g masla
1 ½ žlice javorjevega sirupa
½ žličke cimeta

Preberite tudi: Jabolčni piškoti za sladkosnede.

Priprava:

1. Jabolka olupimo, odstranimo peške in naribamo. Dodamo sladkor, posodo pokrijemo in čez noč pustimo, da jabolka spustijo sok.

2. Suhe marelice narežemo na koščke in jih skupaj z nageljnovimi žbicami, cimetom, kakavom in rumom vmešamo k jabolkom od prejšnjega dne. Dodamo cele lešnike in rozine.

3. Zmešamo moko s pecilnim praškom in mešanico presejemo na jabolčno zmes. Dobro premešamo.

4. Manjši pravokoten pekač namažemo z zmehčanim maslom in potresemo z drobtinami. V pekač vlijemo testo in kruh pečemo 70 minut v pečici, ogreti na 170 stopinj.

5. Maslu dodamo javorjev sirup in cimet, dobro premešamo.

6. V ponvi segrejemo sladkor in nanj stresemo na grobo zrezane indijske oreščke. Mešanico stresemo na rahlo naoljen papir za peko, z vilicami razrahljamo in pustimo, da se ohladi.

7. Javorjevo maslo potresemo s krokantom in postrežemo s pečenim kruhom. 

Objavljeno v reviji Maja št. 21, 12. 10. 2018.