Jabolčni kruh
40 minut + 1 noč
Sestavine za 15 rezin:
1 kg jabolk
100 g rozin
250 g sladkorja
250 g lešnikov
150 g suhih marelic
½ žličke mletih nageljnovih žbic
1 žlička cimeta
1 žlica kakava v prahu
2 cl ruma
500 g moke
1 1/2 zavoja pecilnega praška
drobtine za pekač
Za krokant:
30 g indijskih oreščkov
40 g sladkorja
Za javorjevo maslo:
130 g masla
1 ½ žlice javorjevega sirupa
½ žličke cimeta
Preberite tudi: Jabolčni piškoti za sladkosnede.
Priprava:

Ekipa
Valentinov Groove v Cityparku: sejem »vinilk«, DJ nastopi in nagradna igra
1. Jabolka olupimo, odstranimo peške in naribamo. Dodamo sladkor, posodo pokrijemo in čez noč pustimo, da jabolka spustijo sok.
2. Suhe marelice narežemo na koščke in jih skupaj z nageljnovimi žbicami, cimetom, kakavom in rumom vmešamo k jabolkom od prejšnjega dne. Dodamo cele lešnike in rozine.
3. Zmešamo moko s pecilnim praškom in mešanico presejemo na jabolčno zmes. Dobro premešamo.
4. Manjši pravokoten pekač namažemo z zmehčanim maslom in potresemo z drobtinami. V pekač vlijemo testo in kruh pečemo 70 minut v pečici, ogreti na 170 stopinj.
5. Maslu dodamo javorjev sirup in cimet, dobro premešamo.
6. V ponvi segrejemo sladkor in nanj stresemo na grobo zrezane indijske oreščke. Mešanico stresemo na rahlo naoljen papir za peko, z vilicami razrahljamo in pustimo, da se ohladi.
7. Javorjevo maslo potresemo s krokantom in postrežemo s pečenim kruhom.