Jabolčni kruh
40 minut + 1 noč
Sestavine za 15 rezin:
1 kg jabolk
100 g rozin
250 g sladkorja
250 g lešnikov
150 g suhih marelic
½ žličke mletih nageljnovih žbic
1 žlička cimeta
1 žlica kakava v prahu
2 cl ruma
500 g moke
1 1/2 zavoja pecilnega praška
drobtine za pekač
Za krokant:
30 g indijskih oreščkov
40 g sladkorja
Za javorjevo maslo:
130 g masla
1 ½ žlice javorjevega sirupa
½ žličke cimeta
Preberite tudi: Jabolčni piškoti za sladkosnede.
Priprava:
1. Jabolka olupimo, odstranimo peške in naribamo. Dodamo sladkor, posodo pokrijemo in čez noč pustimo, da jabolka spustijo sok.
2. Suhe marelice narežemo na koščke in jih skupaj z nageljnovimi žbicami, cimetom, kakavom in rumom vmešamo k jabolkom od prejšnjega dne. Dodamo cele lešnike in rozine.
3. Zmešamo moko s pecilnim praškom in mešanico presejemo na jabolčno zmes. Dobro premešamo.
4. Manjši pravokoten pekač namažemo z zmehčanim maslom in potresemo z drobtinami. V pekač vlijemo testo in kruh pečemo 70 minut v pečici, ogreti na 170 stopinj.
5. Maslu dodamo javorjev sirup in cimet, dobro premešamo.
6. V ponvi segrejemo sladkor in nanj stresemo na grobo zrezane indijske oreščke. Mešanico stresemo na rahlo naoljen papir za peko, z vilicami razrahljamo in pustimo, da se ohladi.
7. Javorjevo maslo potresemo s krokantom in postrežemo s pečenim kruhom.