Zanimivosti

Riž v slanih in sladkih jedeh

M. S., Ženska
6. 11. 2018, 11.01
Deli članek:

Kako običajno ponudite riž? Kuhan v sočni rižoti, kot nadev paprikam, morda za prilogo okusnim zrezkom v naravni omaki? Riž bi pravzaprav lahko jedli od zajtrka do večerje, v prav vsakem obroku.

Revija Ženska
Riž z mandljevim mlekom in jabolki

Sprejeli smo ta izziv in sklenili, da vam za zajtrk postrežemo z mlečnim rižem, za kosilo s paradižnikovo juho z riževo zakuho in morsko paello, za večerjo pa na mizo postavimo riževe ocvrtke. Niti na sladico nismo pozabili in za dokaz, da je z rižem resnično vse mogoče, smo »spekli« riževo torto. Sledite našemu zgledu in uživajte v okusu drobnih zrn na 101 način.

Riž z mandljevim mlekom in jabolki

Odlična alternativa (pre)sladkim kosmičem je doma pripravljen mlečni riž. Če ga skuhamo v mandljevem mleku, bo primeren tudi za tiste, ki se morajo odreči laktozi.

Sestavine za 4 osebe:
500 ml mandljevega mleka,
2 žlici rjavega sladkorja,
125 g okroglozrnatega riža,
2 jabolki,
1 limona,
2 žlici masla,
1 strok vanilje.

Priprava:
Mandljevo mleko zavremo z žlico sladkorja. Vmešamo riž in kuhamo dobre pol ure. Večkrat premešamo.
Jabolki narežemo na krhlje in potem na debelejše rezine. Prelijemo jih z limoninim sokom.
Maslo segrejemo v ponvi, dodamo sredico vaniljevega stroka, rezine jabolk in nekaj minut dušimo. Potresemo s sladkorjem in karameliziramo.
Mandljev riž postrežemo s karameliziranimi rezinami jabolk.

Revija Ženska
Riževi ocvrtki

Riževi ocvrtki

Priprava ocvrtkov resda terja nekaj časa, približno 50 minut, a bo jed požela veliko navdušenja med ljubitelji riža. Je dober dokaz, da je z rižem mogoče pripraviti (skoraj) vse.

Sestavine za 4 osebe:
200 g dolgozrnatega riža,
2 mladi čebuli,
½ šopka peteršilja,
2 žlici paradižnikove mezge,
3 jajca,
2 žlici olja,
2 žlički zelenjavne začimbne mešanice,
60 g na zraku sušene šunke,
50 g zelenih oliv (brez koščic),
50 g zelenih feferonov.

Preberite tudi: Sendvič brez mesa za domačo fešto. Kliknite TUKAJ!

Priprava:
Riž skuhamo v pol litra vode, ki smo ji dodali zelenjavno začimbno mešanico. Potem vodo odlijemo in počakamo, da se riž ohladi.
Mlado čebulo očistimo in narežemo na obročke. Peteršilj osmukamo in lističe sesekljamo. Skupaj z mlado čebulo, paradižnikovo mezgo in jajci dodamo rižu. Dobro premešamo.
V ponvi segrejemo olje. Odmerimo žlico mase, malce potlačimo in 8 do 10 minut pečemo. Vmes obrnemo.
Riževe ocvrtke obložimo z rezinami šunke, olivami in sesekljanim feferonom brez semen, ter jih ponudimo vroče ali hladne.

Revija Ženska
Paradižnikova juha z rižem

Paradižnikova juha z rižem

Riž lahko zakuhamo tudi v juho oziroma enolončnico in jo tako naredimo boljšo in izdatnejšo. Seveda pa lahko zrna skuhamo posebej in potem dodamo juhi.

Sestavine za 4 osebe:
20 srednje velikih paradižnikov,
1 majhna čebula,
nekaj koščkov pancete,
1 strok česna,
100 ml sladke smetane,
2 ščepca sladkorja,
2 žlici sesekljanih svežih zelišč,
sol, poper,
olivno olje,
1 skodelica kuhanega riža.

Priprava:
Riž skuhamo, odcedimo in počakamo, da se ohladi. Lahko uporabimo tudi ostanke od prejšnjega dne.
Paradižnike za kratek čas potopimo v vrelo vodo, da jih lažje olupimo. Olupljene stresemo v mešalnik in ukašimo.
Na olivnem olju popražimo koščke slanine, dodamo olupljena in sesekljana česen in čebulo. Zalijemo s paradižnikovo kašo.
Kuhljamo 10 minut, potem pa solimo, popramo, dodamo sladkor in sesekljana zelišča (na primer origano, timijan, baziliko, rožmarin). Prilijemo še smetano in kuhljamo še 10 minut.
Juho po želji še enkrat ukašimo. V krožnike odmerimo kuhan riž in ga prelijemo z vročo juho.

Revija Ženska
Paella

Preprosta morska rižota ali paella

Paella je španska nacionalna jed, za katero ima vsak kuhar svoj poseben recept. Kuhajo jo dolgo in iz kakovostnih sestavin, ki pa se lahko malce razlikujejo. A vseeno velja, da je to odlična riževa jed z morskimi sadeži in zelenjavo, ki jo lahko poskusimo pripraviti tudi doma.

Sestavine za 4 osebe:
1 žlica olivnega olja,
400 g morskih sadežev,
400 g piščančjih prsi brez kože,
300 g riža za rižoto,
400 g paradižnikov v koščkih (konzerva),
600 ml piščančje čiste juhe,
ščepec žafranovih nitk,
200 g zamrznjenega graha,
2 žlici sesekljanega svežega peteršilja,
1 bio limona.

Priprava:
V veliki ponvi segrejemo olje in popečemo morske sadeže in na koščke narezanega piščanca. Dodamo riž, premešamo, dodamo še paradižnik, zalijemo z juho in potresemo z žafranom.
Zavremo in kuhamo 15 minut.
Vmešamo grah in kuhamo še 4 minute, da je riž skuhan in tekočina povre.
Rižoto naložimo v skodele, potresemo s peteršiljem in dobro merico črnega popra. Postrežemo s krhljem limone, ki si jo vsak iztisne na svojo merico paelle.

Revija Ženska
Zelenjavni riž v testenih skodelicah

Zelenjavni riž v testenih skodelicah

Kadar želimo narediti dober vtis in se ponašamo v vlogi gostiteljice kosila ali večerje, pripravimo testene skodelice, v katerih ponudimo riž z zelenjavo in lososom.

Sestavine za 4 osebe:
1 zavoj listnatega testa,
50 g masla,
500 g lososa,
1 limona,
200 g zamrznjenega graha,
2 žlici olivnega olja,
300 g riža za rižoto,
250 g šampinjonov,
250 g mešane zelenjave (lahko zamrznjene).

Priprava:
Listnato testo razgrnemo ali odmrznemo in razvaljamo na 8 kvadratov. Z maslom namažemo pekač za mafine (8 vdolbin), vanj položimo testo, ga namažemo z maslom tudi znotraj in pečemo v pečici, ogreti na 175 stopinj, 8 do 10 minut.
Ko se pečene testene skodelice malce ohladijo, jih vzamemo iz pekača.
Losos odmrznemo in osušimo. Narežemo ga na koščke in začinimo z limoninim sokom, soljo in poprom.
Losos spečemo na olivnem olju in dodamo še grah. Gobe očistimo, narežemo na rezine in popražimo na olju.
Riž skuhamo po navodilih na embalaži in kuhanega vmešamo k lososu, grahu in gobam. Solimo in popramo.
Mešanico napolnimo v testene skodelice in ponudimo. Postrežemo s solato.

Revija Ženska
Pikantna riba z rižem

Pikantna riba z rižem

Ribe naj bodo vsaj enkrat na teden na našem jedilniku. Zraven pa ponudimo rjavi riž, feta sir in kapre.

Sestavine za 2 osebi:
1 žlica olivnega olja,
1 čebula,
400 g paradižnikov v koščkih,
4 v olju vložene pečene paprike,
1 žlička sojine omake,
400 g rdečega fižola (konzerva),
½ šopka peteršilja,
2 fileja bele ribe,
1 žlica kaper,
½ lončka sira feta,
rjavi riž.

Priprava:
Rjavi riž odmerimo za dva in ga skuhamo po navodilih v slani vodi.
Na vročem olju popražimo sesekljano čebulo, dodamo paradižnik, na koščke zrezane paprike in sojino omako. Zavremo in vmešamo še rdeči fižol.
Kuhljamo 5 minut, potem v omako položimo ribja fileja. Posodo pokrijemo in kuhljamo 8 do 10 minut.
Ribo ponudimo z rižem, potresemo z nadrobljenim feta sirom, sesekljanim peteršiljem in kaprami.

Revija Ženska
Riževa torta z rabarbaro

Riževa torta z rabarbaro

Dokaz, da se z rižem lahko pripravi tudi sladica, je riževa torta z rabarbaro. Kislo-sladek okus odlično dopolni mlečni riž, zato je torta lahko na mizi tudi ob posebnih priložnostih.

Sestavine za okrogel pekač (premera 30 cm):

Za rabarbarin kompot:
750 g sveže rabarbare,
75 g sladkorja.

Za tortno dno:
250 g mlečnega riža,
75 g sladkorja,
1 zavoj vanilin sladkorja,
1 ščepec soli,
nastrgana limonina lupina,
1 jajce,
125 g margarine ali masla,
125 ml smetane za stepanje.

Za riž:
200 g mlečnega riža,
1 ščepec soli,
1 l mleka,
6 jajc,
250 ml sladke smetane za stepanje,
50 g margarine ali masla,
150 g sladkorja,
nekaj kapljic vaniljeve esence,
nastrgana limonina lupina.

Priprava:
Za kompot očistimo rabarbaro in jo narežemo na 5 cm velike koščke. V loncu zavremo sladkor z rabarbaro in toliko časa segrevamo, da tekočina izpari. Prestavimo v skodelico, na hladno.
Za tortno dno zmešamo moko, sladkor, vanilin sladkor, sol in limonino lupino. Dodamo razžvrkljano jajce in smetano ter z metlicami zmešamo v gladko testo.
Testo vlijemo v namaščen pekač, rob naj sega 1 cm nad dno pekača in za 20 minut postavimo na hladno. Potem vstavimo pekač v pečico, ogreto na 200 stopinj, za 10 minut.
Medtem riž in sol stresemo v mleko in med mešanjem zavremo. Potem posodo odstavimo z ognja in toliko časa mešamo, da neha vreti. Riž pokrijemo, posodo vrnemo na ogenj in počakamo 35 minut. Potem odstavimo, posodo odkrijemo in počakamo, da se riž ohladi.
Ločimo rumenjake od beljakov in slednje stepemo v sneg. Rumenjake zmešamo s smetano, maslom ali margarino, sladkorjem, vaniljevo aromo, limonino lupino. Jajčno kremo vmešamo v kuhan riž in dodamo še sneg.
S tretjino nadeva namažemo tortno dno, dodamo še nekaj žlic rabarbare in potem preostali nadev.
Torto pečemo še eno uro na 200 stopinjah.