Bazilikin pesto
»V kuhinji sem vsak dan, ker rada kuham in dobro jem,« pravi pevka Damjana Golavšek. »Nikoli ne preskočim zajtrka, pa tudi če grem zelo zgodaj zdoma, kosilo pa običajno kuham sama, ker imam velik vrt in se sestavine ponujajo kar same. Za recept sem izbrala bazilikin pesto, ki ga obožujem, uporabiti pa ga je mogoče na najrazličnejše načine – kar tako, na popečenih kruhkih, kot omakico za testenine, odlično se poda tudi k beli ribi … Prepustite se domišljiji!«
Preberite tudi: Mnogi osupli, ko so Darjo Zgonc videli z njim.
Sestavine
3 pesti bazilike (lahko so različne: rdeča, navadna, grška, katera je pač pri roki)
1 pest rahlo praženih pinjol
1 dobra pest naribanega parmezana
olivno olje
½ stroka česna
Priprava:
V možnar dajte baziliko, česen in pinjole. Natolčite v pasto, nič hudega pa ni, če kakšen listič ali pinjola ostane cela. Dodajte nekaj olja, da boste dobljeno pasto lažje postrgali iz možnarja v nekoliko večjo skledico. Potem dodajajte olivno olje in parmezan, dokler ne dobite mazljive zmesi. Na koncu posolite, a pazite, da ne bo preslano, ker je parmezan že sam po sebi slan. Dober tek!