Zanimivosti

Ta teden kuhamo s tekmovalcem MasterChefa 2018 Borisom Cesarjem

Lara Paukovič, Zvezde
18. 10. 2018, 16.01
Deli članek:

Z nami svoj priljubljeni recept, kuharske nasvete in trike vsak teden deli nov zvezdniški obraz. Mislite, da lahko njegovo najljubšo jed pripravite bolje?

Mediaspeed
Boris Cesar

Pesini burgerji

»Čeprav je recept primeren za šest burgerjev, je le za pet ljudi, saj se v vsaki družbi najde takšen, ki bo pojedel dva,« pravi tekmovalec letošnjega MasterChefa Boris Cesar o receptu, ki ga je izbral za bralce Zvezd. »Recept sem razvil v želji, da bi lahko hkrati pogostil in zadovoljil vsejede in veganske prijatelje. Za vegansko različico izvzamemo sestavine, kot so kozji sir, maslo in jajce, in jih nadomestimo z vegansko ustreznico. Peso lahko pred pripravo spečete v pečici in nadaljujete pripravo po receptu

Sestavine:
4 srednji gomolji rdeče pese
400 gramov odcejenega kuhanega fižola
2 stroka česna
1   kozji sir (po želji)
1 ravna žlička mletega kumina
1 zvrhana žlička dimljene paprike
1 ravna žlička mletega koriandra
muškatni orešček po okusu
5 vejic svežega koriandra (ali peteršilja)
žlička soli
olje za peko
redkvice
rimska solata
rumenjak
limonov sok
gorčica
rastlinsko olje
bučno olje
sol in poper

Priprava:

Peso olupite, naribajte, osolite in pustite, da nekaj časa odstoji. Ko se vam zdi, da je pripravljena, odcedite (lahko tudi shranite) pesin sok. Ta korak je ključen, zato je treba peso res dobro ožeti. V ponvi prepražite suhe začimbe, dodajte odcejenemu kuhanemu fižolu, pretlačite in primešajte pesi. Nasekljajte svež koriander in ravno tako vmešajte v maso. Polpete najlažje oblikujete v kovinskem obroču, ki naj bo enakega premera kot bombetka. V močno razgreto litoželezno ponev dajte malo olja in pecite polpete tri minute na vsaki strani. Če je ponev prevroča in vas je strah, da bi se polpeti zažgali, jih lahko zložite na pladenj s papirjem za peki in jih dopečete v pečici. Na še vroč polpet lahko dodate svoj najljubši kozji sir. V visoki, ozki posodi pripravite rumenjak, žličko limonovega soka, žličko gorčice, sol in poper za majonezo. S paličnim mešalnikom najprej dobro razmešajte, nato pa v tankem curku dodajte deciliter rastlinskega in pol decilitra bučnega olja (če vam je ljubše, lahko oboje nadomestite tudi s solatnim oljem). Prerezane in popečene bombetke namažite z bučno majonezo in opremite z na tanko narezano redkvico ter listi očiščene in otrebljene solate ter položite vmes pesin polpet.

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?