Zanimivosti

Ta teden kuhamo s tekmovalcem MasterChefa 2018 Borisom Cesarjem

Lara Paukovič, Zvezde
18. 10. 2018, 16.01
Deli članek:

Z nami svoj priljubljeni recept, kuharske nasvete in trike vsak teden deli nov zvezdniški obraz. Mislite, da lahko njegovo najljubšo jed pripravite bolje?

Mediaspeed
Boris Cesar

Pesini burgerji

»Čeprav je recept primeren za šest burgerjev, je le za pet ljudi, saj se v vsaki družbi najde takšen, ki bo pojedel dva,« pravi tekmovalec letošnjega MasterChefa Boris Cesar o receptu, ki ga je izbral za bralce Zvezd. »Recept sem razvil v želji, da bi lahko hkrati pogostil in zadovoljil vsejede in veganske prijatelje. Za vegansko različico izvzamemo sestavine, kot so kozji sir, maslo in jajce, in jih nadomestimo z vegansko ustreznico. Peso lahko pred pripravo spečete v pečici in nadaljujete pripravo po receptu

Sestavine:
4 srednji gomolji rdeče pese
400 gramov odcejenega kuhanega fižola
2 stroka česna
1   kozji sir (po želji)
1 ravna žlička mletega kumina
1 zvrhana žlička dimljene paprike
1 ravna žlička mletega koriandra
muškatni orešček po okusu
5 vejic svežega koriandra (ali peteršilja)
žlička soli
olje za peko
redkvice
rimska solata
rumenjak
limonov sok
gorčica
rastlinsko olje
bučno olje
sol in poper

Priprava:

Peso olupite, naribajte, osolite in pustite, da nekaj časa odstoji. Ko se vam zdi, da je pripravljena, odcedite (lahko tudi shranite) pesin sok. Ta korak je ključen, zato je treba peso res dobro ožeti. V ponvi prepražite suhe začimbe, dodajte odcejenemu kuhanemu fižolu, pretlačite in primešajte pesi. Nasekljajte svež koriander in ravno tako vmešajte v maso. Polpete najlažje oblikujete v kovinskem obroču, ki naj bo enakega premera kot bombetka. V močno razgreto litoželezno ponev dajte malo olja in pecite polpete tri minute na vsaki strani. Če je ponev prevroča in vas je strah, da bi se polpeti zažgali, jih lahko zložite na pladenj s papirjem za peki in jih dopečete v pečici. Na še vroč polpet lahko dodate svoj najljubši kozji sir. V visoki, ozki posodi pripravite rumenjak, žličko limonovega soka, žličko gorčice, sol in poper za majonezo. S paličnim mešalnikom najprej dobro razmešajte, nato pa v tankem curku dodajte deciliter rastlinskega in pol decilitra bučnega olja (če vam je ljubše, lahko oboje nadomestite tudi s solatnim oljem). Prerezane in popečene bombetke namažite z bučno majonezo in opremite z na tanko narezano redkvico ter listi očiščene in otrebljene solate ter položite vmes pesin polpet.