Zanimivosti

Sočni in okusni koščki govedine

S.M., Zarja
18. 10. 2018, 11.01
Deli članek:

Goveje meso je kljub občasnemu zmanjšanju priljubljenosti zaradi tega ali onega zdravstvenega priporočila in konkurence preostalih vrst mesa še vedno zelo cenjeno. Najbrž tudi zato, ker je govedine veliko vrst in vsak lahko najde nekaj po svojem okusu.

Revija Zarja
Govedina v solati

Govedino je treba s kuharsko prakso počasi spoznavati ali pa imeti dobrega mesarja, ki zna ugoditi željam, ko mu povemo, kaj bi radi pripravili. V vsakem primeru pa velja: tudi iz cenejših kosov govedine lahko pripravimo odlične jedi, če si vzamemo nekaj več časa za kuho. Ni treba kupiti najdražjega fileja, da bi zadostili željam sladokuscev. Že s cenenim kosom stegna pripravimo odlično jed. Privoščimo si še kak izlet v svet okusov in kdaj pripravimo še pekočo govedino ali z dodatkom cimeta in nageljnovih klinčkov.

Govedina v solati

Za 4 osebe

Priprava: 2–3 ure

Sestavine: 500 g govedine za kuhanje, 1 čebula, 3 stroki česna, 3 paradižniki, košček gomoljne zelene, 3 korenčki, lovorov list, sol, poper; za solato: 150 g mešanih solatnih listov, 1 čebula, 1 kumara, 100 g rdečega grozdja, 1 limona, 1 čili, šopek peteršilja, oljčno olje, vinski kis, sol, poper.

Preberite tudi: To je vrhunski recept za sočne goveje zrezke z zeljno prilogo! Kliknite TUKAJ!

Priprava: v večji lonec (za kilogram govedine dodamo tri litre vode) damo očiščeno jušno zelenjavo in dodatke, vse prelijemo z vodo in zavremo, nato dodamo govedino v kosu. Na nizki temperaturi jo kuhamo vsaj dve uri. Ko se meso zmehča, ga preložimo v skledo in počakamo, da se povsem ohladi, preden ga narežemo.

Med kuhanjem pripravimo solato: večje zelene liste solate narežemo, prav tako narežemo kumaro in čebulo, grozdnim jagodam odstranimo pečke. Nasekljamo peteršilj in košček čilija, ki jima dodamo olje, kis, sol in poper, ter naredimo začinjeni preliv. Narezano govedino in zelenjavo damo v skledo, prelijemo s prelivom, začinimo in ponudimo kot samostojno jed s svežim kruhom.