Figova marmelada
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 40 minut
Sestavine: 1,5 kg zrelih fig, 3 nektarine, 500 g sladkorja, 3 žličke cimeta, 100 ml limoninega soka, 5 klinčkov, 500 ml vode.
Priprava: Fige in nektarine umijemo in osušimo ter narežemo na koščke. V posodo damo vodo, limonin sok, sadje in sladkor ter premešamo. Na zmerni temperaturi posodo segrevamo, da začne vsebina vreti, kuhamo 30 minut in večkrat premešamo, da nekaj vode izhlapi in se sadje razpusti. Dodamo klinčke in cimet ter kuhamo še 10 minut, nato marmelado preložimo v pasterizirane kozarčke, ki jih tesno zapremo ter počasi ohlajamo, pokrite s prtom.
Preberite tudi: Pripravite slasten burger s škampi. Kliknite TUKAJ!
Slane tortice s figami in kozjim sirom
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Pečenje: 30 minut
Sestavine za testo: 200 g moke, 100 g masla, ščepec soli, 1 rumenjak; nadev: 150 g mladega kozjega sira, 100 g pršuta, nekaj vejic timijana, 1 jajce, sol, poper, tri žlice skute.
Priprava: Moko presejemo v skledo in vanjo narežemo koščke hladnega masla. Oboje med dlanmi spremenimo v grudasto zmes, dodamo rumenjak in sol ter na hitro zgnetemo testo, ki ga zavijemo v plastično folijo in damo za 30 minut v hladilnik. Pripravimo nadev: nekaj koščkov sira, fig in pršuta prihranimo za okrasitev, preostale sestavine narežemo na kose, jih začinimo, dodamo skuto in stepeno jajce ter dobro premešamo. Testo razvaljamo na debelino 3 mm in z nadevom obložimo manjše modelčke, površino poravnamo in tortice pečemo 30 minut pri temperaturi 180 stopinj. Preden jih ponudimo, jih okrasimo s koščki sira, svežih fig, timijana in pršuta.
Kolač s figami, mandlji in belo čokolado
Za 8 oseb
Priprava: 30 minut
Pečenje: 50 minut
Sestavine: 400 g moke, 1 žlička pecilnega praška, 1 žlička sode bikarbone, 1 žlička soli, 180 g sladkorja, 1 žlička cimeta v prahu, 2 žlički mešanice začimb za medenjake, naribana pomarančna lupinica, žlička mletega ingverja, 6 jajc (beljake in rumenjake ločimo), 100 ml olja, 100 ml figove marmelade, sok 1 pomaranče; za nadev in glazuro: 150 g bele čokolade, 6 svežih fig, 80 g mandljev v lističih.
Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj. V skledi zmešamo moko, cimet, začimbe, ingver, pecilni prašek, sodo in sol. Posebej zmešamo rumenjake in polovico sladkorja. Nato dodamo olje, marmelado, sok in pomarančno lupinico. Postopno med mešanjem dodajamo zmes moke in začimb. Iz beljakov naredimo čvrst sneg in mu dodamo preostali sladkor, nato ga narahlo vmešamo v testo. Zlijemo ga v oglat pekač. Pečemo pri 180 stopinjah 50 minut. Kolač ohladimo in preložimo na pladenj ter prelijemo z raztopljeno belo čokolado, okrasimo s svežimi figami in posujemo z mandlji.
Pica s figami in mocarelo
Za 2 osebi
Priprava: 20 minut
Pečenje: 20 minut
Sestavine za testo: 500 g moke, 15 g kvasa, 250 ml vode, žlička soli, tri žlice oljčnega olja; nadev: 150 g mocarele, 60 g naribanega trdega sira, 50 ml oljčnega olja, 150 g pršuta, 6 svežih fig, šopek bazilike.
Izdelava: Moko presejemo v skledo, vanjo naredimo vdolbinico in dodamo kvas, raztopljen v mlačni vodi. Začnemo mesiti iz sredine, med gnetenjem dodamo sol, ki jo prav tako raztopimo v vodi, nato prilijemo še olje in gnetemo, da testo postane gladko. Damo ga v skledo, da vzhaja čez noč ali do 24 ur. Ko naraste za dvakrat do trikrat, ga spet zgnetemo in naredimo štiri hlebčke, ki jih z rokami sploščimo, pokapljamo z oljem ter potresemo z naribanim sirom. Pico pečemo v vnaprej segreti pečici 10 minut pri najmočnejši temperaturi, nato jo vzamemo iz pečice, dodamo mocarelo in pršut ter pečemo pri 180 stopinjah še 10 minut. Na vročo pico dodamo liste bazilike in narezane fige.